Oko 2.700 sportista u borbi za medalje 

normal_2010mascotsZimske olimpijske igre u Vankuveru počinju danas svečanom ceremonijom, koja će prvi put biti održana u zatvorenom prostoru – na pokrivenom stadionu BC Place. 
Takmičenja će se, pored objekata u Vankuveru, održavati i u prigradskom Ričmondu, kao i u obližnjem zimskom centru Vistleru, odnosno tamošnjoj Cajpres planini. 
Vankuver će ugostiti ukupno oko 2.700 sportista iz 82 zemlje sveta, koji će se takmičiti u 15 sportova. 
Srbija će, kao i Crna Gora, Kajmanska Ostrva, Kolumbija, Gana, Pakistan i Peru, debitovati kao samostalna država na Zimskim olimpijskim igrama. 
Imaće 10 predstavnika: Jelenu Lolović, Mariju Trmčić i Nevenu Ignjatović u alpskom skijanju, Amara Garibovića i Belmu Šmrković u kros kantriju, Vuka Rađenovića, Slobodana Matijevića, Miloša Savića i Igora Šarčevića u bobu, kao i Milanka Petrovića u biatlonu. 
Sve njih pratiće više od 10.000 akreditovanih predstavnika medija, 250.000 posetilaca Igara i televizijski auditorijum od oko tri milijarde ljudi. 
Sama organizacija Igara, uključujući i troškove za unapređenje infrastrukture u regionu, nezvanično je koštala više od pet milijardi dolara, ali je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog ubeđen da će se investicija isplatiti. 
Rog je ocenio da će Vankuver biti model za buduće organizatore olimpijskih igara. Pre svega zbog brige o zaštiti okoline i dugoročnog planiranja koje bi trebalo da je olimpijskim objektima obezbedi svrhu i po završetku Igara. 
-Postavljeni su novi standardi. Sve što je rađeno rađeno je sa sportistima, a sa životnom sredinom i zaostavštinom na umu. Ovde naučene lekcije biće model za buduće igre – istakao je Rog. 
Napori Organizacionog komiteta u Vankuveru (VANOC) svedoče u prilog Rogovoj tvrdnji. 
Olimpijske igre u Vankuveru ne bi trebalo da imaju bilo kakav štetan uticaj na prirodu, između ostalog i zato što će takmičare i novinare prevoziti vozila na hibridni pogon. 
Mnogo truda uloženo je i na rešavanje socijalnih problema. 
Ugovori su potpisani sa skoro svim relevantnim organizacijama kanadskih starosedeoca, uglavnom indijanaca i eskima, kojih ima više od milion i koji neretko žive u siromaštvu boreći se sa bolestima zavisnosti i drugim problemima. 
Svi oni su, međutim, uključeni u organizaciju Igara u Vankuveru čiji je logo i zasnovan na motivima iz njihove kulture. 
Doprinos Igrama daće i siromašni stanovnici iz centra grada. 
Njih oko 200, među kojima ima i imigranata, obučeno je da pravi drvene podijume za dodelu medalje. Bivše prostitutke, narkomanke, žrtve porodičnog nasilja i robijašice praviće 1.800 buketa za osvajače odličja. 
MOK će, kao što je već postalo uobičajeno, u Vankuveru izvršiti rekordno veliki broj anti-doping testova. Ukupno će biti provereno 2.000 sportista, oko 800 više nego pre četiri godine u Torinu. 
Kanađani su ove godine treći put domaćini Olimpijskih igara. Prvi put su u toj ulozi bili 1976. godine, kada je Montreal organizovao Letnje olimpijske igre. Kalgaari je 1988. godine bio domaćin Zimskih igara. 

Povezana vest:  BICIKLIZAM, Stević slomio ključnu kost i rebro