ZOI 2010

Vesti iz Vankuvera

normal_2010mascotsKombi organizatora udario ženu na pešačkom prelazu

Jedna žena je lakše povređena danas u Vankuveru, kada je u njena motorna invalidska kolica udario kombi u kome su bili predstavnici organizatora Zimskih olimpijskih igara. Policija u Vankuveru saopštila je da je 76-godišnja žena prebačena u bolnicu sa lakšim povredama.

Nesreća se desila na raskrsnici u četvrti u kojoj je prenošen Olimpijski plamen. Prema navodima policije, kombi je skretao ulevo i udario u ženu koja je prelazila ulicu na prelazu, posle čega su joj kolica oborena na zemlju. Olimpijske igre biće svečano otvorene sutra rano ujutru.

 

Utvrđene metode testiranja pola sportista

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i posebna lekarska komisija usaglasili su osnove za utvrđivanje pola sportista u posebnim slučajevima. Predsednik komisije Arne Ljunkvist izvestio je danas Generalnu skupštinu MOK-a u Vankkuveru o ishodu dvodnevne lekarske konferencije u Majamiju, koja je održana prošlog meseca i na kojoj su utvrđeni metodi u utvrđivanju pola.

-Uspostavili smo naučnu osnovu za dalje diskusije o ovoj stvari i njeno rešavanje – rekao je Ljunkvist.

Pitanje pola takmičara izazvalo je veliku pažnju svetske javnosti prošle godine, kada je Južnoafrikanka Kaster Semenja ubedljivo osvojila trku na 800 metara na Svetskom atletskom prvenstvu u Berlinu, posle čega je morala da ide na testiranje pola.

Povezana vest:  Svetske rang liste: Mikec čuva prvo mesto, dve srpske dame u top 10

 

Prvo kršenje pravila o dopingu, ali bez suspenzije

Ruska reprezentativka u hokeju na ledu Svetlana Terenteva ukorena je pre početka Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru zato što je van takmičenja koristila lekove za prehladu koji sadrže blagi stimulans. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dozvolio joj je da se takmiči uz ukor.

Supstanca tuaminofetan nalazi se u lekovima za prehladu koje je zabranjeno koristiti za vreme Igara, ali je dozvoljeno van takmičenja, tako da je pozitivan test od prošle subote nije diskvalifikovao.

Terenteva ima 26 godina i igra na poziciji napadača. Ona je MOK-u rekla da je koristila lek „Rinofluimucil“ pre mesec dana kada je lečila prehladu. Kada je došla u Vankuver 3. februara, prestala je da ga koristi, a dan kasnije počelo je testiranje na doping.

Tročlana disciplinska komisija presudila je da je igračica prekršila pravila o dopingu, što obično vodi do suspenzije, ali je potpredsednik MOK-a Tomas Bah rekao da je ovo „poseban slučaj“ u kome treba biti blag.

-Ruski timski lekar je znao da je ona uzimala taj lek, a igračica je bila potpuno otvorena i sarađivala je sa nama. Ovo joj je prvi prekršaj u dugačkoj karijeri – rekao je Bah.

Povezana vest:  Promocija besplatnih pregleda u Košutnjaku povodom 59 godina postojanja

 

Denerijaz: Spust će osvojiti veliko ime

Atkuelni olimpijski šampion u spustu Antoan Denerijaz predvideo da će neko od favorita osvojiti prestižnu trku na Zimskim olimpijskim igrama, posle njegovog neočekivanog uspeha.

Denerijaz je kazao da su glavni favoriti njegovi nekadašnji rivali Didije Kuš, Bodi Miler i Mihael Valhofer.

-Pobednik sutrašnje trke biće zaista dobar i veliki olimpijski šampion – rekao je 33-godišnji Francuz.

On se povukao godinu dana pošto je na Igrama u Torinu 2006. godine napravio veliko iznenađenje i osvojio medalju ispred Valhofera.

U skijaškom centru u Vistleru nalazi se kao komentator francuske televizije. Denerijaz je jedan od devetoro bivših i aktivih olimpijaca koji na Igrama žele da budu izabrani za jedno od dva mesta za sportiste u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

 

Lindzi Von prvi put na stazi posle povrede

Američka skijašica Lindzi Von izašla je danas na stazu prvi put posle pada u kome je povredila cevanicu.

Posle nezvanične vožnje, pomognute lekovima protiv bolova i posebnom kremom, bila je ohrabrena svojim šansama na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru. Početak treninga za spust otkazan je posle samo dve takmičarke zbog guste magle, ali je Vonova izašla na jednu vožnju, ali van zvanične staze.

Povezana vest:  DIZANJE TEGOVA, Kazahstanka Zulfija Cinšanlo svetskim rekordom do zlata

Pre nego što je objavila da je povređena, Lindzi Von je važila za kandidata koji može da osvoji tri ili četiri medalje, a bila je ubedljivi favorit za zlatne medalje u spustu i superveleslalomu. Ona je htela da se takmiči u svih pet disciplina, a trener američkog tima Džim Trejsi rekao je da je taj plan i dalje aktivan.

-Nadamo se da će moći da ide punom snagom i da neće preskočiti nijednu disciplinu. Radimo i dalje po normalnom program – rekao je Trejsi.

Prva trka kod žena zakazana je za nedelju i biće to super kombinacija.

-Bilo mi je drago samo da se vratim na sneg. Cevanica me i dalje jako boli, ali osećam da se ova povreda pomalo leči. Uvek sam razočarana kada se otkaže trening, ali u ovakvoj situaciji mi jedan dan viška definitivno prija, jer imam više vremena za lečenje – rekla je ona.