Pljuščenko ne govori za medije do kraja takmičenja 

Evgeni PlushenkoJedna od najvećih zvezda Zimskih olimpijskih igara, ruski klizač Jevgenij Pljuščenko rekao je danas da ne želi da govori za medije dok se ne završi takmičenje, ali je na prvom treningu pokazao da neće gledaocima uskratiti dobru zabavu. 
Na prvom treningu u Vankuveru izveštačima je više ličio na cara u svojoj omiljenoj palati, nego na veterana koji se vraća sportu. 
-Neću ništa da pričam zato što sam sujeveran, da. Razgovaraćemo posle kratkog programa, ako vam to ne smeta – rekao je 27-godišnji aktuelni olimpijski šampion. 
Posle povlačenja Alekseja Jagudina 2002. godine, Pljuščenko je ostao usamljen kao najveći favorit svih takmičenja, što je potvrđivao u naredne četiri godine. U trenutku povlačenja 2006. godine bio je apsolutni vladar u sportu i njegova najveća zvezda. 
Posle tri godine pauze, vratio se takmičenju u martu 2009. 
Na Olimpijske igre u Vankuver došao je kao najveća zvezda, a umetničko klizanje je uzneo do statusa sporta koji mora da se gleda. 
Na treningu je zbrzao svoj kratki program, uradivši samo žestoku sekvencu nogama. Pola treninga bilo je gotovo i pre nego što je uradio skok za „zagrevanje“, izbacivši kombinaciju trostruki ritberger-tulup sa velikom lakoćom. 
Potom je završio još jednu sekvencu koraka i završio ispred kamere, kojoj se osmehnuo i namignuo. 
Zlatna medalja iz Torina stavila je tačku na jedan od najdominantnijih perioda u klizanju. Kao razloge za povlačenje 2006. godine naveo je probleme sa kolenima i nedostatak trofeja koje je mogao da osvoji. 
Njegov povratak na scenu pružio mu je šansu da postane prvi čovek koji je osvajao zlatne medalje na dve uzastopne Olimpijade još od Dika Batona 1952. godine. 
Povratak je izazivau sumnje, ali čim je počeo da se takmiči videlo se da je Pljuščenko bolji nego ikad, ako je to uopšte moguće. Sa lakoćom je osvojio Rostelekom kup, svoje prvo međunarodno takmičenje posle Torina, a onda i osmu titulu prvaka Rusije. 
Na Evropskom prvenstvu prošlog meseca bio je, naravno, prvi, a njegovi najveći rivali – „srebrni“ iz Torina Stefan Lambijel, svetski prvak Evan Lajsaček, svetski šampion iz 2007. Brijan Žuber, kao i Patrik Čan – videli su da će zlatnu medalju morati da otimaju Pljuščenku. 
Kratki program počinje u utorak u Vankuveru. 

Povezana vest:  Preminula bivša ruska gimnastičarka Bobrova