modelarstvo

Zlato i bronza za srpske modelare na Evropskom juniorskom prvenstvu u vazduhoplovnom modelarstvu

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u vazduhoplovnom modelarstvu u klasi slobodnoleteći modeli F-1-ABP, koje se održava u Sloveniji od 10. do 17. jula, reprezentacija Srbije sa četiri predstavnika u konkurenciji 76 takmičara, postigla je odličan rezultat. U klasi F1B ekipa juniora osvojila je prvo mesto, i ekipno zlatnu medalju, a u pojedinačnoj konkurenciji takmičar Bojan Gostojić plasirao se na treću poziciju i time osvojio bronzanu medalju.

Povezana vest:  MAČEVANJE, Romana Caran i Miljan Kovačević pobedili u Zagrebu, Ana Sel druga

Ekipu reprezentacije Srbije predstavljali su juniori Nikola Đorđević, Slavko Savić, Andrija Pešić i Bojan Gostojić, uz trenera Svetozara Gostojića i vođu ekipe Nikolu Borovca. Bojan Gostojić iz AK “Sombor” je jedan od naših uspešnijih juniora modelara. Na nedavno održanom takmičenju za Svetski kup-Srem kupu, bio je takođe treći.

Organizator Evropskog prvenstva bio je AK „Novo mesto”, a takmičenje se održalo u mestu Sentjernej, u blizini Ljubljane. Učešće su uzeli takmičari iz 14 zemalja.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Pobeda Partizana na startu superfinala plej of-a prvenstva Srbije

F1A – Modeli jedrilica. Podižu se na visinu od 50m putem sajle i zatim nastavljaju slobodni let. Modeli F1H su manjih dimenzija namenjeni početnicima

F1B – Modeli na pogon gumom-gumenjaci. Namotana gumena traka težine 30g okreće elisu i podiže ih na visinu od 50-80m, i zatim nastavljaju slobodni let.

F1P – Modeli na pogon SUS motorim – penjači. Modeli klase F1P su manjih dimenzija, sa slabijim motorom namenjeni za junoriska takmičenja.

Povezana vest:  SOFTBOL, Uspešna godina srpskog softbol saveza