PARAGLAJDINGPARAGLAJDING

Naša reprezentacija putuje na Svetsko paraglajding prvenstvo u Češku

Od 22. do 30. jula 2011. u Češkoj, u mestu Kuncice pod Ondrejnikem, održaće se FAI Svetsko paraglajding prvenstvo u disciplini precizno sletanje. Učešće na takmičenju će uzeti sedam takmičara iz Srbije, u sastavu: Zoran Petrović, Goran Đurković, Pavle Marinković, Dragan Popov, Darko Pantić, Milica Bićanin i Milica Marinković. Trener i vođa puta je Vojislav Ivanović, a njegov zamenik Vlada Janković.

Reprezentacija će u sklopu priprema najpre učestvovati na Državnom prvenstvu Češke, koje će se održati od 20. do 21. jula, a zatim na tom istom terenu i na Svetskom prvenstvu od 22. jula do 30. jula.

Povezana vest:  Udovičić na Konferenciji o dopingu

Na nedavno održanom Državnom prvenstvu Srbije, najbolja su bila tri člana ove reprezentacije – Dragan Popov iz Paraglajding kluba „Berkut“ iz Vršca, Darko Pantić iz Kluba slobodnog letenja „Ares“ i Milica Marinković iz AK „Aero-Edu“ iz Beograda. Darko Pantić je na Svetskom kupu ove godine bio jedan od naših najbolje plasiranih takmičara. Goran Đurković je višestruki prvak u preciznom sletanju paraglajderom i  na nacionalnim i na međunarodnim takmičenjima, kao i Milica Bićanin, jedna od naših najuspešnijih ženskih pilota paraglajdera. „Očekujemo dobre rezultate, jer je reprezentacija ovog puta u odličnom sastavu sa istaknutim imenima paraglajdinga. Konkurencija na ovom takmičenju će biti izuzetno jaka, možda i najjača do sada, ali bez obzira na to, pokušećemo da donesemo medalje,“ izjavila je Milica Bićanin pred odlazak reprezentacije u Češku.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Četvrta pobeda Kušea u Kicbilu

Precizno sletanje je preuzeto iz klasičnog padobranstva i u početku je služilo kao zabava, da bi zbog velikog reklamnog potencijala postala zvanična FAI disciplina u kojoj naši takmičari zauzimaju visoka mesta na svetskoj rang listi. Cilj je da se što preciznije i bezbednije prizemljite na metu prečnika 3cm. Rezultati do poluprečnika od 15cm mere se elektronskom napravom, a veći, mernom trakom (do poluprečnika od 10m). Pri doskoku pilot treba da ostane na nogama, eventualni pad se sankcioniš. Pilot sa najmanjim zbirom bodova (centimetara) postaje pobednik.

Povezana vest:  XI KUP GRADA – TROFEJ BEOGRADA 2011 U BADMINTONU