hokejZOI VANKUVER 2010

Izerman: Nećemo žuriti sa odlukom o Geclafu, Rusi favoriti

Čelnici kanadskog hokeja neće žuriti u odluci da li će povređeni centar Rajan Geclaf igrati na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru. Izvršni direktor Stiv Izerman rekao je da će možda sačekati do ponedeljka ujutru, kada je poslednji rok za registraciju sastava igrača, da odluče da li se zvezda Anahajma dovoljno oporavio od uganuća članka.

Geclaf je povređen u ponedeljak, kada je Anahajm igrao protiv Sakramenta u NHL ligi. On je u subotu lagano klizao, ali nije bio u sastavu tima za meč protiv Kalgarija.

-Odlučili smo posle povrede da mu damo vremena da odluči da li je spreman ili ne. Bilo bi idealno da zaigra – rekao je Izerman.

Anahajm u nedelju uveče igra protiv Edmontona, što je poslednja NHL utakmica pre nego što igrači odu na Olimpijske igre.

-Ta povreda je varljiva, jer se često obnavlja. Mnogo stvari nije sigurno, a to otežava stvari i zato je rizično da momak zaigra prerano – rekao je Izerman.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Četvorostruki svetski prvak Adam Mališ pod znakom pitanja za početak sezone

Geclaf je igrao u 55 utakmica ove sezone i zabeležio je 57 poena.

Izerman je rekao da je ostatak tima spreman, ali da povrede i dalje mogu da se dese u utakmicama u nedelju.

Kanadski funkcioneri pozvali su igrače da ne sakrivaju zdravstvene probleme da bi reprezentacija bila najjača moguća. Predsednik Edmonton Ojlersa Kevin Lou rekao je da hokejaši u NHL igrnorišu bol tokom plej-ofa, jer znaju da su i tako bolji od moguće zamene.

Ali, u zemlji koja sebi može da priušti da sa spiska za Olimpijske igre izostavi nekoliko elitnih igrača, zdrava zamena bi bila produktivnija nego superzvezda koja hramlje.

Izvršni direktor kanadske hokej reprezentacije rekao je da je Rusija glavni favorit za osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Vankuveru. Izerman je u razgovoru sa novinarima želeo da moćne Kanađane prikaže kao autsajdere, navodeći da je Rusija dvostruki osvajač Svetskog prvenstva i trenutno prvi tim u svetu.

Povezana vest:  Mikecu zlato, Stefanoviću srebro u Minhenu

-Neki od najboljih napadača na svetu igraju za njih. Favoriti su na ovom turniru. Moramo da igramo najbolje što možemo, a uz malo sreće neka druga zemlja može da ih skine sa trona – rekao je Izerman.

Kanada je zemlja koja obožava hokej, a igrači su pod velikim pritiskom da osvoje zlatnu medalju na domaćem terenu. On je rekao da se i druge zemlje suočavaju sa istim problemima.

-Je l’ mislite da će u Moskvi da se pravi parada ako Rusi osvoje srebro? Neće. Od njih se očekuje zlato. Od Šveđana se očekuje zlato. Hteli to da priznaju ili ne, Amerikanci su došli po zlato – rekao je Izerman.

Eliminacioni sistem takmičenja na Olimpijskim igrama dodaje još jednu dozu napetosti, naročito vrhunskim timovima kao što je Kanada.

Povezana vest:  KUGLANJE, Kuglašice Jedinstva devete, kuglaši Sente Visa prom osmi posle prvog dana Kupa Evrope u Splitu

-Više bih voleo da se igra serija od sedam utakmica, jer tako vidite ko je najbolji tim. Ali, Olimpijada ima divan format i mi ga podržavamo – rekao je pomoćni direktor Kanadske hokej federacije i predsednik Edmonton Ojlersa Kevin Lou.

Izerman je rekao i da se nada da će NHL igrači moći i dalje da se takmiče na Olimpijskim igrama. Komesar lige Geri Betman rekao je da razmišlja o tome da prestane da dozvoljava igračima da učestvuju na Igrama.

-Verujem da su tri Olimpijade sa NHL igračima unapredile igre. Imali smo tri različita osvajača zlatne medalje, a to je sjajna stvar za hokej. Sjajno je i za igre i za NHL. Kao bivši igrač i saigrač mnogih ovih momaka, mogu vam reći da svi vole da budu deo Olimpijskih igara. Bez obzira na neprilike i ostalo, greh bi bio prema hokeju da ne učestvujemo – rekao je Izerman.