normal_2010mascotsZOI VANKUVER 2010, SPUST

Defago brži od Svindala i Milera

 

Posle silnih odlaganja, muški spust je konačno održan u Vankuveru. Medalje su podeljene, iako ne baš redosledom kojem su se neki ponadali.

Po staroj narodnoj „treće sreća” posrećilo se i Didijeu Defagu. Švajcarac je osvojio u spustu prvu zlatnu medalju u trećem učešću na Zimskim olimpijskim igrama i to ispred Aksela Lunda Svindala iz Norveške i Bodi Milera iz SAD.

Defago je stazu prešao za 1:54,31 minut, a osvajač srebrne medalje Svindal bio je sporiji za sedam stotinki. Amerikanc Miler sporiji je bio za devet stotinki, pa je morao da se zadovolji bronzanim odličijem.

Povezana vest:  Jelena Ankudinova svetska veteranska prvakinja u šahu

U neku ruku Defagu je odgovarao raspored na startu, jer su Svindal i Miler svoju trku odvezli pre njega tako da je pred sobom već imao jasnu sliku koje vreme je neophodno za ozbiljniji plasaman i eventualnu borbu za medalju.

Miler sa rednim brojem osam startovao je prvi od njih trojice. Veoma agresivnom, ali sigurnom vožnjom zabeležio je vreme 1:54,40 minuta što mu je donosilo titulu olimpijskog šampiona u tom trenutku. Međutim, Svindal koji je posle 15 minuta započeo svoju vožnju sjajno je odgovorio na vreme Amerikanca – 1:54,38, za samo dve stotinke je Norvežanin uspeo da smeni Milera na vodećoj poziciji.

Povezana vest:  NHL, Prva pobeda Pittsburgha, Toronto i dalje maksimalno

Bez obzira na rezultat Svindala tu još nije bio kraj, što se tiče rasporeda medalja. U tom momentu je bronzu u džepu imao i Austrijanac Mario Šajber.

Ali Defago je tek trebao da vozi. I to je uradio vrhunski, kako se i očekuje od nekoga ko pretenduje na osvajanje olimpijskog zlata. Čovek koji je tek prošle godine, u svojoj 32. uspeo da dođe do prve pobede u spustu, pokazao je da nikad nije kasno za odličan rezultat. Perfektno je prolazio kapije, sigurnom vožnjom je u svakom sektoru bio blizu prolaznog vremena do tada vodećeg Svindala, da bi na ulasku cilj uspeo da bude brži, za njega velikih, sedam desetinki i tako donese Švajcarskoj drugo zlato na ZOI u Vankuveru.

Povezana vest:  Uspešna poseta ministarke Marić Savetu Evrope u Strazburu

Rezultati: 1. Defago (Švajcarska) 1:54,31 minut, 2. Svindal (Norveška) + 0,07, 3. Miler (SAD) + 0,09, 4. Šajber (Austrija) + 0,21, 5. Žijo (Kanada) + 0,33, 6. Kuše (Švajcarska) + 0,36, 7. Poison (Francuska) + 0,51, 8. Bušel (Linhtenštajn) + 0,53, 9. Kroel (Austrija) + 0,56, 10. Valhofer (Austrija) + 0,57…