kriket_tasmajdan_1

KRIKET

Srbi vole i kriket, u subotu prijateljski meč sa Englezima

 

Srbi i kriket, mada to mnogima zvuči nemoguće u našoj zemlji postoji sve veće interesovanje za ovaj sport koji je nastao u južnoj Engleskoj još u 16 veku, a 200 godina kasnije proglašen za nacionalni sport Velike Britanije. Istina, sve je tek u početnoj fazi pošto u Srbiji kriket trenutno aktivno igra 120 igrača i oko 50 rekreativaca. Ostali, teško da znaju i pravila….

Upravo zato, u cilju promocije kriketa u Srbiji ambašada Velike Britanije organizovala je dolazak londonskog LSC tima, ovogodišnjeg pobednika britanske univerzitetske lige u kojoj su se takmičili najveći ostrvski univerziteti poput Oksforda i Kembridža.

Povezana vest:  KUGLANJE, Parovi polufinala Kupa Srbije za kuglašice i kuglaše

Englezi će u subotu odigrati prijateljsku utakmicu protv selekcije Srbije, što će biti prvi put da jedan engleski kriket tim gostuje u našoj zemlji. Kapiten Srbije Vladimir Ninković rekao je da će naš tim nastupiti u najjačem satsavu, ali da su uprkos tome gosti iz Londona favoriti.

-LSC tim je prvak unverzitetskog takmičenja jugoistočne Engleske, ali nećemo se predavati i verujem da možzemo da napravimo iznenađenje. Nastupićemo u najjacem sastavu, a za ovu priliku doveli smo i jedno pojačanje iz Južne Afrike, našeg zemljaka koji igra kriket na visokom nivou – objasnio je Ninković na konferenciji za novinare koja je održana u Rezidenciji britanskog ambasadora.

Povezana vest:  Hiršer leteo do pobede u Kranjskoj Gori

On je rekao da je prva kriket utakmica u Srbiji odigrana 2007. godine.

-Najveći problem su uslovi jer u Srbiji ne postoji pravi kriket teren. Tek kad budemo imali osnovne uslove moći ćemo da pričamo o omasovljavanju tog sporta u našoj zemlji. Inetresenata ima, dobijamo priliv novih igrača naročito posle nekih većih utakmica i takmičenja.

Ninković je otkrio da su trenutno u toku pregovori sa gradskim vlastima oko izgradnje terena u Beogradu i Valjevu.

Povezana vest:  Prva kuglana u Kabulu - mesto gde su i žene dobrodošle

-Presudan faktor u kriketu je tehnika, dok je fizička sprema u drugom planu. Nije lako udarati loptu koje se ka vama kreće brzinom i do 150 kilometara na čas. Potrebno je da prođe dugo vremena da bi se savladala sva pravila i igralo na pristojnom nivou – zaključio je Ninković.

Utakmica između reprezentacije Srbije i LSC tima iz Londona biće odigrana u subotu na stadionu novobeogradskog Radničkog sa početkom od 10 časova. Kako je najavljeno specijalni gost na tom meču biće britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport.