modelarstvoBEOGRAD DOMAĆIN EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VAZDUHOPLOVNE MODELARE

Tradicionalno takmičenje koje se godinama unazad održava u Hali 1 Beogradskog sajma, i ove godine će okupiti najbolje modelare Evrope koji se takmiče u kategoriji sobnih modela (F1D). Na Evropskom prvenstvu će se od 14. do 18. avgusta nadmetati seniori i juniori iz 11 zemalja, a pre toga na istom mestu je 12. i 13. avgusta održano takmičenje za Svetski kup.
Srbiju će predstavljati Slobodan Midić, član Aerokluba „Franjo Kluz“ iz Zemuna i Slobodan Milić, član Aerokluba „Nova Pazova“. U organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije, pored velikog broja zemalja i 38 takmičara koje će učestvovati, takmičenje će pratiti i preko 20 merilaca vremena.
Takmičarski dani su 15.,16. i 17. avgust, tokom kojih će se održati po dva starta, u prepodnevnom terminu (9-13h) i poslepodnevnom terminu (15-18h).
Hala 1, kao najviša hala u sklopu Beogradskog sajma, važi za jedno od najboljih mesta u Evropi za takmičenja ove vrste modela. Od 2007. godine pa sve do prošle, na ovom mestu su u kategoriji sobnih modela postignuta čak četiri rekorda. Apsolutni rekorder je istaknuti slovački modelar Ivan Treger, koji je 2010. godine ostvario rekordni let u trajanju od 39 minuta i 27 sekunde. On će se i ove godine boriti za titulu svetskog prvaka ili možda novog rekordera, zajedno sa takmičarima iz Slovačke, Češke, Poljske, Rumunije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Srbije, Mađarske, Ukrajine.
Takmičari će imati priliku u tri takmičarska dana da sagledaju sve mogućnosti svojih modela koje su pripremili za ovo takmičenje i da se što dužim letovima izbore za najbolje pozicije. Rezultati će moći da se prate na sajtu VSS (www.vss.rs).
Slobodnoleteći modeli su najmasovnija grupacija. Oni lete slobodno na velikim površinama, bez ikakvog uticaja sa strane, a na takmičenjima se meri vreme leta u više startova. Sobni modeli su veoma lagani modeli koji lete u zatvorenom prostoru, tj. velikim salama. Discipline se međusobno razlikuju po dozvoljenim dimenzijama, materijalu i minimalnoj težini.

Povezana vest:  RAGBI, Seniori ponovo na okupu