macevanje_takmicenjaMačevanje

Sećanje na Ljubomira Ljubu Savića

 

Memorijalni turnir „Ljubomir Ljuba Savić“ u disciplini mač u spomen na velikog mačevaoca, trenera i učitelja generacija srpskih mačevalaca i mačevalki održače se u nedelju 21. februara u sali Akademije Vojske Srbije na Banjici u Beogradu. Organizator je Mačevalaki klub Olimpija a tradicionalno trofeje će dodeliti porodica Ljubomira Savića…

– Zahvaljujemo se domaćinima sa Akademije na gostoprimstvu – istakla je Vesna Barbulović u ime organizatora. – Prijavljeno je blizu 80 učesnika iz pet zemalja. Za naše takmičare ovaj turnir je značajan ne samo što čuvamo uspomenu na legendarnog Ljubu, već i zato što je ovaj turnir bodovni za rang liste … Polufinalne borbe su od 16,30 časova.

Povezana vest:  NFL, 14. sedmica

Najviše gostiju (13) ima iz Makedonije, prijavljeno je osam mačevalaca iz Rumunije, po jedan takmičar iz Nemačke i Mađarske kao i svi najbolji mačevaoci i mačevalke iz Srbije.  Prošle godine, prelazne pehare su osvojili Danilo Nikolić iz beogradskog Silnog i Romana Caran iz zrenjaninskog Omladinca. Oboje su trijumfovali treći put na ovom turniru i pripali su im prelazni pehari u trajno valsnitvo a za ovaj turnir porodica Savić je obezbedila nove trofeje.

Povezana vest:  RAGBI 13, Večiti derbi otvara Prvu ligu Srbije

Ljubomir Ljuba Savić je bio jedan od najtrofejnijih mačevalaca Jugoslavije i Srbije. Počeo je u Crvenoj zvezdi 1957, a 1958.  je prešao u Železničar i u njemu kao takmičar, trener i generalni sekretar ostao da  kraja života. Za reprezentaciju Jugoslavije je mačevao 103 puta. Bio je šampion Jugoslavije devet puta (sve seniorske titule), 15 puta je bio prvak Srbija (14 seniorskih i jedna juniorska) i 13 puta je bio prvak Beograda. Pobeđivao je na turnirima u Monpeljeu (1966), Klagenfgurtu (1967 i 1979.) i drugim. Bio je savezni selektor, trener mnogih generacija srpskih mačevalaca, koji su izrasli u velike asove i šampione, učitelj mačevanja na pozorišnim akademijama… Sa suprugom Snežanom koja je takođe bila reprezentativka i sjajna mačevalka, ljubav prema mačevanju preneo je na dvoje dece sina Aleksandra i kćer Tamaru koja je, između ostalog, i tri puta učestvovala na Olimpijskim igrama (1992, 1996. i 2000). Preminuo je 2000. uoči odlaska na Olimpijske igre u Sidneju.