jedrilicari
JEDRENJE
Zatvorena sezona za olimpijske klase u Srbiji
 
Proglašenjem državnih prvaka danas je u Beogradu završena sezona jedrenja za olimpijske klase u Srbiji.
Jedriličari ovog vikenda nisu imali sreće da na najbolji način završe sezonu jedrenja. Od petka do nedelje na Dunavu kod Lida u Zemunu trebalo je da se održi Međunarodna zemunska regata – prvenstvo Beograda za olimpijske klase Fin, 470, Laser 4,7, Laser Radijal i Laser Standard, ali je takmičenje otkazano zbog nedostatka vetra.
-Žao nam je zato što smo uložili veliki napor da organizujemo regatu i da sve funkcioniše na najbolji način, ali protiv Boga se ne može. Viša sila, nismo imali vetra i tu smo nemoćni – izjavio je potpredsednik Jedriličarskog kluba Zemun Dragan Ðorđević.
Na regatu u Zemunu došli su pored predstavnika srpskih klubova i jedriličari iz Makedonije sa pet brodova i Bugarske sa jednom jedrilicom, rekao je Ðorđević.
Nedostatak vetra nije umanjio značaj i sjaj medalja i pehara koje su zaslužili srpski jedriličari tokom čitave sezone. Pobednici u klasi 470, kao i prošle godine, su sestre Anđelija i Milena Milosavljević iz Niša, a u klasi Fin ovogodišnji broj jedan u Srbiji je Milan Ðorđević iz JK Gemaks.
Najbolji u klasi Laser 4,7 (za dečake i devojčice do 18 godina) je Neven Nikolić iz Akademskog jedriličarskog kluba Beograd, a u klasi Laser Radijal (olimpijska klasa za žene) titulu prvaka države ponela je njegova klupska koleginica Milica Dukić. Bez premca u klasi Laser Standard je Dani Stanišić iz istog kluba.
Srpski jedriličari Milica Dukić i Dani Stanišić jedini su olimpijski kandidati za London 2012. Za mesec dana na Svetskom kupu u Pertu, u Australiji, pokušaće da ispune olimpijsku normu.
Do kraja godine srpske jedriličare očekuju još dve regate, 5. i 6. novembra prvenstvo Beograda u klasi Mikro i 12. i 13. novembra Trofej Beograda za najmlađe na Savskom jezeru.
Povezana vest:  ŠAH, Drugi poraz Sedlaka u Kragujevcu