SRB v RUS

RAGBI 13, KVALIFIKACIJE ZA SVETSKI KUP

Baćuške jače od Orlova

Reprezentacija Srbije nije uspela da savlada Rusiju u poslednjoj utakmici kvalifikacija za Svetski kup u ragbiju 13. Gosti su stigli do pobede u poslednjim trenucima duela, kojim su osvojili i Kup Milana Kosanovića. Konačan rezultat 36:28 u korist «medveda» je posledica boljeg otvaranja oba poluvremena, što je sustizanje rezultata učinilo izuzetno teškim.

Rusi su u prvoj četvrtini utakmice stigli do prednosti od 16:0, međutim naši igrači su uzvratili preko Zorana Pešića u 35.minutu i Adam Nedića u samom završnici prvog dela igre. Nedić je postigao i dva gola, pa se na odmor otišlo sa prihvatljivih 12:16. Prvo poluvreme je karaterisao veliki broj dosuđen protiv naše reprezentacije, što su gosti znalački koristili i stvarali dosta problema odbrani Srbije. Pred kraj poluvremena povredio se kapiten Dalibor Vukanović, ali je medicinski tim uspeo da ga osposobi za nastavak iako je delovalo da je povreda skočnog zgloba teže prirode.

Povezana vest:  Udovičić: Nagrade sportistima za postignute uspehe

Drugi deo igre je počeo u istom stilu, pa je Rusija rano došla do najubedljivije prednosti 30:12. Međutim, u finišu utakmice situacija na terenu se menja. Nošeni bodrenjem publike na stadionu Nastavnog centra „Makiš“, Orlovi su zaigrali znatno angažovanije, pa je prednost Rusije počela da se topi. Ivan Šušnjara je u tom periodu prvi pronašao put do esej prostora posle odlične kombinacije po desnoj strani našeg našeg napada. Pet minuta kasnije, u 71.minutu Ilija Radan je posle nekoliko uzastopnih napada Srbije probio odbrambenu zonu Rusa za novi esej, da bi već u sledećem setu napada posle još jedne atraktivne akcije Osten Novaković položio loptu ispod samih stativa. Uz dva gola Nedića, zaostatak je iznosio samo 2 poena. Naš tim je izvršio veliki pritisak u poslednjih nekoliko napada i sve karte bacio u napad, ali su u poslednjim sekundama utakmice gosti organizovali kontranapad, pa je Burlickij zapečatio sudbinu našem timu trkom preko celog igrališta. Uprkos svemu, reprezentatvci Srbije su ovacijama ispraćeni sa terena.

Povezana vest:  ŠAH VESTI KUP, Derbije dobili Smederevci i Beograđani

Soni Radovanović, reprezentativac Srbije, bio je vidno razočaran nakon poslednjeg sudijskog zvižduka:

-Naporno smo se spremali za ovu utakmicu. Ako je bilo očekivano da izgubimo od Italije i Libana, smatrali smo da imamo dobre šanse protiv Rusije. Ispalo nam je nekoliko važnih lopti kada smo bili u izglednim pozicijama, a to je nedopustivo ako želimo da pobedimo. Ipak, ovo je verovatno najbolja utakmica koju smo odigrali protiv Rusije do sada.

Povezana vest:  KROS KANTRI, Norvežani Krog i Bjorgen pobednici sprinta u Ostersundu

Poslednji putnik na Svetski kup je Italija, pošto je takođe na stadionu Nastavnog centra „Makiš“ odigrala nerešeno protiv Libana 19:19. U utakmici koja je obilovala atraktivnim potezima i verovatno najboljem ragbi duelu odigranom u našoj zemlj u istoriji, Italijani su dobili prvo poluvrme 18:0, ali je Liban preokrenuo na 19:18, ali je drop gol Gijetija dva munta pre kraja doneo remi koji je odgovarao «azurima» zbog bolje poen razlike u konačnoj tabeli. Italija se plasirala u grupu C, gde će se nadmetati sa Škotskom i Tongom. Svetski kup se igra u Engleskoj i Velsu 2013.godine.