uros dragojlovic predsednik KSS
KUGLANJE
Usvojen nacrt Statuta KSS, skupština  3. februara u Beogradu

Nacrt Statuta Kuglaškog saveza Srbije usvojili su članovi Upravnog odbora KSS na sednici u Vrbasu (predsedavao predsednik Uroš Dragojlović) i biće  upućen na javnu raspravu. Usvojiće se na Skupštini Kuglaškog saveza Srbije 3. februara u Beogradu.
– Na vreme smo završili  ovaj veoma važan posao jer nas na to obavezuje novi Zakon o sportu Srbije – istakao je predsednik KSS Uroš Dragojlović u uvodnoj reči.- Pomoći ćemo i klubovima da do 12. aprila kada je rok, i oni pripreme i usvoje nove statute.
Na osnovu kriterijuma, usvojena je i rang lista kuglaša i kuglašica i prvih deset (devet zaslužnih sportista i jedan međunarodnog razreda) će dobiti i stipendije Ministarstva omladine i sporta Srbije sa kojim KSS ima izuzetnu saradnju i mnogo razumevanja za finansiranje programa.
– Zamolićemo ministra Snežanu Samardžić Marković, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, iako imamo razumevanje za ukupnu tešku situaciju u finansiranju celokupnog sporta, da nam odbori još neku stipendiju, jer smo, po razultatima, bili među najuspešnijim sportovima prošle godine – naglasio je Dragojlović.- Imamo 13 zaslužnih sportista i po tome smo u vrhu srpske porodice sportova. Seniori, juniori i kadeti su ekipni šampioni sveta i jedina smo nacija u svetu koja je objedinila ove tri titule! Prošle godine smo na SP u Sarajevu osvojili ukupno devet medalja – seniori su odbranili titulu iz Detenhajma 2009,  a na kadetskoj svetskoj smotri smo se okitili sa osam trofeja i po tome smo bili najuspešnija nacija.
Muška kuglaška reprezentcija u kojoj su bili Vilmoš Zavarko, Čongor Baranj , Arpad Antal, Daniel Tepša, Goran Ostojić, Jovan Ćalić, Tibor Sel, Uroš Jagličić i Robert Ernješi u Sarajevu je ponovo podigla šampionski pehar FIK NBC. Selektor je bio Miloš Ponjavić.
Na  kadetskom Šampionatu sveta u sarajevskoj Zetri, održanog pre seniorskog, Srbija je osvojila  četiri zlatne i četiri bronzane medalje. Šampioni sveta postali su juniorska muška reprezentacija (Robert Ernješi, Alen Kujundžić, Igor Kovačić, Balaž Kovač, rezerva Milorad Vojnović), kadetski tandem Balaž Kovač – Igor Kovačić, ženski tandem Milana Pavlic- Maja Đukić i Robert Ernješi u kombinaciji, dok su četiri bronze pripale Robertu Ernješiju – pojedinačno, miksu Balaž Kovač – Maja Đukić i u sprintu Ivoni Ač i Igoru Kovačiću. Po dva zlatna i bronzani trofej imaju Robert Ernješi, Balaž Kovač i Igor Kovačić i bili su najuspešniji takmičari na šampionatu.
Usvojeni su i novi „Kriterijumi za utvrđivanje rang liste najuspešnijih sportista seniorske, juniorske i kadetske kategorije u jednoj kalendarskoj godini“. Kako je podvukao generalni sekretar KSS Vojko Pavlović, do izmena je došlo jer su, na osnovu promena u pravilnicima Sportskog saveza Srbije, pravo da budu kategorisani dobili i kadeti.
Jovan Boda internacionalni sudija iz Novog Sada imenovan je za predsednika Sudijske komisije KSS.
Minutom ćutanja pre počeka sednice odata je pošta Radošu Mrdaku predsedniku Sudijske komisije KSS i članu Takmičarske komisije KSS koji je preminuo u oktobru prošle godine.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE Hiršeru drugi uzastopni veliki kristalni globus