Ignjatovic_Dzekovic_Avdic_Jevtic_Stanisic

Misija Srbije vratila se iz Insbruka sa prvih Zimskih olimpijskih igara mladih
 
Misija Srbije danas je doputovala iz Insbruka, gde su naša dva predstavnika, Dženis Avdić i Strahinja Stanišić, učestvovali na prvim Zimskim olimpijskim igrama mladih.
Strahinja je u veleslalomu zauzeo vrlo dobro 19. mesto od ukupno 64 takmičara, predstavnika 56 nacionalnih olimpijskih komiteta. Ostvarenim rezultatom Strahinja je premašio svoja očekivanja pre polaska na Igre, kada je rekao da bi bio zadovoljan sa plasmanom oko 30. mesta. Strahinja je poslednjeg dana takmičenja nastupio i u disciplini slalom, ali je nažalost diskvalifikovan jer je nagazio kapiju. „Video sam gde sam u odnosu na konkurenciju i da u slalomu mogu da budem čak i među prvih 10. Krivo mi je što nisam završio trku jer mi je slalom generalno bolja disciplina.“
Naš predstavnik u biatlonu, Dženis Avdić, nastupio je u sprintu na 7,5km gde je zauzeo 47. mesto i u trci na 10km potera, gde je ostvario plasman na 45. mesto. Dženis je dobro skijao, ali mu je gađanje išlo slabije, pa ga je to koštalo plasmana u prvom delu tebele. „Mislim da je organizacija prvih Zimskih olimpijskih igara mladih bila sjajna. Ovo je veliko iskustvo, ali nisam zadovoljan rezultatom. Skijao sam dobro, ali je pucanje pokvarilo plasman,“ rekao je Dženis po povratku.
„Mislim da je dobro to što je Srbija uzela učešće na prvim istorijskim ZOI mladih među 70 zemalja učesnica. Insbruk i Austrijanci su već iskusni domaćini ovakvih takmičenja, pa su to još jednom pokazali. Igre su organizovane na visokom nivou, a sa relativno malim budžetom. Zanimljivo je reći da je budžet koji je u Singapuru izdvojen za ceremoniju otvaranja Igara ovde pokrio čitavu organizaciju. Što se tiče rezultata naših takmičara Strahinja je u veleslalomu ostvario dobar rezultat i u konačnom plasmanu završio u prvoj trećini liste. Time je pokazao da je potvrdio svoj talenat i ispunio kriterijum koji su Olimpijski komitet i Skijaški savez Srbije usvojili za uvođenje sportista u naše razvojne programe. Šteta je što je nagazio kapiju u slalomu jer je imao potencijal da ostvari i bolji plasman nego u veleslalomu. Dženis je pružio svoj maksimum, dobro je skijao i držao tempo, ali je lošije pucao, pa su kazneni krugovi uticali na njegov konačni plasman,“ prokomentarisao je šef Misije OKS u Insbruku Prof dr Branislav Jevtić.

 

Povezana vest:  KUGLANJE, Nikola Dragaš proslavio 50 godina aktivnog kuglanja