sa skupstine kss

KUGLANJE
Kuglaški savez Srbije ponosan na rezultate u 2011.
 
Kuglaški savez Srbije ponosan je na rezultate kuglaša i kuglašica u 2011. koja je po mnogo čemu bila jedna od najuspšenijih sezona u istoriji ovog trofejnog sporta, istakao je na redovnoj godišnjoj Skupštini Kuglaškog saveza Srbije predsednik Uroš Dragojlović.
– U februaru prošle godine na Svetskom kupu u Talinu mala četvoročlana  srpska selekcija zabeležila je fantastične rezutate. U bodovanju nacija Srbija je osvojila prvo mesto kod juniora i drugo kod seniora. Livia Santo i Robert Ernješi su pobedili u juniorskoj konkurenciji, a Vilmoš Zavarko je bio drugi kod seniora – naglasio je Uroš Drtagojlović.- U maju na Šampionatu sveta u Sarajevu,  muška kadetska reprezentacija je prvi put postala šampion sveta, Robert Ernješi se okitio kadetskom svetskom titulom u kombinaciji, Maja Đukić i Milana Pavlic u ženskim tandemima, a Igor Kovačić i Robert Ernješi u muškim tandemima. Još četiri bronze su osvojili Maja Đukić i Balaž Kovač u miksu, Robert Ernješi u pojedinačnom delu,  Ivona Ač u sprintu za kedetkinje i Igor Kovačić u sprintu za kadete. Podmladak je osvojio ukupno sedam medalja i najavio blistavo izdanje seniorsk muške reperezentacije koja je odbranila svetsku titulu i trenutno Srbija je jedina zemlja sa sve tri ekipne titule šampiona sveta –  kod kadeta, juniora i seniora.
I na klupskom planu bilo je lepih uspeha. Subotički Pionir je osvojio četvrto mesto u Svetskom kupu za kuglašice a u istom takmičenju kuglaši Beograda su bili peti.
Doprinele su ovim sjajnim rezultatima i nove kuglane u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Krajem prošle godine otvorena je kuglana sa šest staza u hotelu Izvor u Aranđelovcu. U Kruševcu već radi nova kuglana ali je svečano otvaranje odloženo zbog lošeg vremena. U maju je rok za završetak nove kuglane u Kragujevcu, a na novom fudbalskom stadionu u Gornjem Milanovcu po projektu planirana je i kuglana sa šest staza.
– U svim uspesima ogromnu ulogu imao je rad selektora i trenera u klubovima i posebno u kampovima kroz koji su prošli i skoro svi nosioci medalja prošle godine! Po obrascu naših kampova i Međunarodna kuglaška federacija FIK NBC organizovala je lane svoj kamp u Nemačkoj  na kome su bili svi naši svetski kadetski šampioni.  Imali smo izuzetnu podršku našim programima i od Ministarstva omladine i sporta Srbije i Sportskog saveza Srbije a veliki doprinos dali su  i klubovi i prijatelji kuglaškog sporta pre svih Milorad Jovanović – Cvika  i Zoran Stanojević – Šumar. Autoprevoznik Lasta je i kada su kuglaši u pitanju prevozio – šampiona, pa se zahvaljujemo direktoru Sovroviću. Imamo sve bolje uslove, imamo i podmladak kojim se dičimo, dobre trenere i sportske radnike i zajednički nam je cilj da u 2012. održimo visok nivo uspeha srpkog kuglanja. Tamo gde malo zaostajemo, a tu pre svega mislim na žensko kuglanje, moramo da se trudimo i da podignemo rezulate na viši nivo – zaključio je Dragojlović.
KSS je zamolio Minstarstvo omladine i sporta Srbije da u skladu sa ovlašćenjima ministra poveća broj stipendista sa u KSS sa 10 na 13 i nada se pozitivnom odgovoru. Usvojen je i materijalno finansijski izveštaj, koji je dobio najvišu ocenu revizorske kuće i Ministarstva omladine i sporta Srbije.
Delegati su jednoglasno usvojili i predlog novog Statuta KSS u skladu sa Zakonom o sportu Srbije. KSS će pomoći i klubovima u izradi novih Stauta i preregistraciji koja mora da se završi do 12. aprila.
Pre početka Skupštine KSS, održane u sali Univerziteta umetnosti u Beogradu, minutom ćutanja odata je pošta preminulim kuglašima i kuglaškim radnicima između dve sednice.

 

Povezana vest:  Preminula bivša ruska gimnastičarka Bobrova