POSLANICI SKUPŠTINE SRBIJE U POSETI REPUBLIČKOM ZAVODU ZA SPORT
Visoka ocena Košutnjaku
Republički zavod za sport, koji je do pre nešto više od godinu dana bio u potpuno ruiniranom stanju, Ministarstvo omladine i sporta uložilo je skoro 269 miliona dinara. Za kratko vreme, Sportski centar „Košutnjak” postao je prepoznatljiv i van granica Srbije, na šta su svi u Ministarstvu ponosni.

P1010350

Došlo je vreme i svođenja računa, tako da su juče i članovi Odbora za omladinu i sport Skupštine Srbije obišli centar na Košutnjaku, gde su ih direktor Zavoda Jasminko Pozderac, načelnik Odeljenja za sport resornog Ministarstva Dragan Atanasov i pomoćnik ministra za omladinu i sport Vojislav Tabački, upoznali sa urađenim do sada.
– U Republički zavod za sport, uloženo je za potrebe Univerzijade oko 269 miliona dinara i na taj način je izvršena potpuna sanacija i adaptacija sportskog centra, koji je star preko 40 godina – rekao je Pozderac, naglasivši da je Sportski centar u potpunosti opremljen za pripreme vrhunskih takmičara u pojedinačnim i kolektivnim sportovima.
Za kratko vreme, u Republičkom zavodu za sport sanirani su fasada, dve male i jedna velika sala, teretana, bazen… U delu gde je gde su bile kancelarije, organizovane su sanitarne prostorije za posetioce, ambulanta i prostorija za masažu, a kako kažu u Zavodu, posebno su ponosni na to što je sve adaptirano za korišćenje licima sa invaliditetom.
Posle kratke prezentacije kako je Zavod izgledao pre sanacije i posle, poslanici Skupštine Srbije dali su rekonstruisanom sportskom centru „Košutnjak” visoku ocenu.
– Zavod je postao mesto preko kojeg se nauka vraća u vrhunski sport – rekao je Pozderac. – Ovde je sada moguće testiranje svih sportista, uz primenu najsavremenije tehnologije. To je posebno bitno za pojedine „nekomercijalne“ sportove, koji će ovde šprvi put moći da dobiju vrhunske uslove za rad.
Kao primer istaknuto je testiranje svetske prvakinje Nađe Higl, futsal reprezentacije, ali i velikog broja školske dece sa područija beogradskih opština. Pozderac je time istakao da će Zavod biti na usluzi kako vrhunskim sportistima, tako i amaterima.
– Uz pomoć fabrike Tigar, rekonstruisali smo tri terena za odbojku, košarku i fudbal, kao i trim staze koje će rekreativci moći besplatno da koriste, uz savete sportskih stručnjaka – naglasio je Pozderac.
Ujedno, kako je najavio načelnik Odeljenja za sport resornog Ministarstva Dragan Atanasov do 2011. godine izvršiće se testiranje osnovaca na područiju šest većih Srbije.
– Sve to radimo u cilju da saznamo u kakvom su fizičkom stanju naša deca. Iz toga će izaći ozbiljna publikacija, kakvu Srbija do sada nije imala – nadovezao se Atanasov, podsetivši da da Azerbejdžan, koji je prema veličini približan Srbiji, ima čak 28 sportskih centara.
Članovi Odbora za omladinu i sport Narodne Skupštine, obišli su i Dom sportova, a u sklopu „provere“ Sportskog centra, dogovoren je i duel poslaničkih grupa u malom fudbalu…

JOŠ ŠEST CENTARA U SRBIJI

Načelnik Odeljenja za sport Ministarstva Dragan Atanasov, najavio je formiranje još nekoliko centara kao što je Republički zavod za sport širom Srbije, dok je pomoćnik ministra za omladinu i sport Vojislav Tabački napomenuo da je za održavanje objekata potrebno oko 40 milona dinara na godišnjem nivou.
– Postoji interesovanje u pojedinim gradovima da se ovakvi sportski centri naprave kod njih. Planiramo da se u Srbiji formira još šest centara, a planiramo i osnivanje zajedničkih trening kampova sa inostranim sportistima od čega će imati svi imati koristi – rekao je Atanasov.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Ligetiju veleslalom u Lencerhajdu i mali kristalni globus