Victor_Olve_Junior_Tournament_2012_Lena_Janic_i_Hristo_Popov

BADMINTON
Srpska takmičarka ostvarila fantastičan rezultat u Belgiji, tri medalje za briljantnu Lenu Janić
 
Juniorski državni šampioni lena janić, andrijana stanković i dragoslav petrović, predvođeni pomoćnim trenerom reprezentacija Draganom Antićem i trenerom Marijom Bulatović, nastupili su na prestižnom Evropskom juniorskom kupu ’’Victor Junior OLVE Tournament 2012’’ koji se, u periodu od 07. do 09. aprila, održao u Edegemu (Belgija).
U kategoriji devojčica uzrasta do 11 godina, mlada Lena Janić je postigla fantastičan rezultat osvajanjem zlatne medalje u konkurenciji mešovitih parova i dve bronzane u singlu i ženskom dublu. Najsjajnije odličje Janićeva je zaslužila briljantnom igrom u mešovitom paru sa Hristom Popovim, reprezentativcem Francuske bugarskog porekla. Sve ubedljiviji nastup srpsko-francuskog para je kulminirao u finalnom meču kada je savladan domaći par Clara Lassaux / Senne Houthoofd rezultatom 2:0 (21:16, 21:11). Na putu ka šampionskoj tituli u ženskom singlu, u polufinalnom meču Lenu je zaustavila švajcarska takmičarka u dva seta (21:18, 21:17). U veoma neizvesnom meču polufinala u konkurenciji ženskih parova, Janićeva i Van der Aar (Holandija) su nadigrane od strane engleskih dama Warner / Thorpe rezultatom 2:1 (21:15, 17:21, 21:16). U kategorji devojčica do 13 godina, Andrijana Stanković je, nakon ubedljivih pobeda u grupi, u meču šesnaestine finala savladala Milou Lugter, takmičarku iz Holandije. Na korak do meča za medalju, Stankovićeva je zaustavljena. Švajcarkinja Aline Muller je oba seta dobila minimalnom prednošću (21:19, 23:21). Sportske sreće je nedostajalo Andrijani i u konkurenciji parova. Srpsko-belgijski par Stanković / Vanderbeken je poražen od reprezentativki Španije rezultatom 2:0 (22:20, 21:18). Nakon više pobeda, Stankoviću i njenog miks partnera u osmini finala u dva seta je nadigrao englesko-češki par. U najstarijoj uzrasnoj kategoriji dečaka do 17 godina, Dragoslav Petrović je ostvario plasman u šesnaestinu finala gde je izgubio u dva seta od domaćeg takmičara. U muškim parovima, Petrović je stigao do osmine finala gde je, sa partnerom iz Holandije, poražen od francuskog para Deslauriers / Juniet.
Turnir, koji je održan u Edemu, spada u grupu najmasovnijih i najkvalitetnijih juniorskih evropskih takmičenja na kome je, pored reprezentativaca Srbije, ove godine nastupalo preko 350 takmičara evropskih badminton velesila Španije, Engleske, Finske, Švajcarske, Francuske, Holandije, Belgije, Irske, Škotske, Nemačke, Hrvatske, Austrije i dr. Na turniru je odigrano preko 1000 mečeva.
Dragoslav Petrović, Andrijana Stanković i Lena Janić, uz Andriju Dodera i Natašu Pavlović, učestvuju u realizaciji Programa Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom ’’Olimpijska tradicija’’ kojim su, pored badmintonaca, prepoznati mladi sportski talenti u sinhronom plivanju, ritmičkoj gimnastici, mačevanju, stonom tenisu, jedriličarstvu i streličarstvu.
Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta, doprineli su u značajnoj meri učešću reprezentativaca Srbije na navedenom međunarodnom takmičenju obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.

 

Povezana vest:  RAGBI 13, Poraz Srbije u Rusiji na startu kvalifikacija za SP