KORICA_AVRAMOVIC_ATANASOV_SOSTAR_SARIC_I_STANKOVIC_NA_PROMOCIJI

„Medalje zauvek“ – knjiga o šampionima i legendama
 
Knjiga „Medalje zauvek“ zajednički izdavački poduhvat Sportskog saveza Srbije, Ministarstva omladine i sporta Srbije, „Sportskog Žurnala“ i TV mreže „Sportnetvork“, predstavljena je novinarima u hotelu Union.
Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije u uvodnoj reči istakao je da je ova knjiga svojevrsni vremeplov kroz istoriju srpskog sporta i da su obuhvaćene životne i sportske priče 60 najvećih asova i trenera dobitnika nacionalnih proznanja:
– Za mlade sportiste, koji su se sa knjigom upoznali na predstavljanju u Sportskoj gimnaziji kada su se družili i sa 37 šampiona, ona je putokaz  kao se dolazi na Olimp, ali i potvrda da država i društvo ne zaboravljaju šampione zbog svega što su dali – rekao je Aleksandar Šoštar.- Znam da će biti još nastavaka, na listi dobitnika je 550 imena, a svake godine dolaze novi. Sportski savez Srbije planira da nekoliko puta godišnje pozove na druženje legedne srpskog sporta i novinare, pogotovo one mlađe. Biće to i pažnja prema asovima  i znak da nisu zaboravljeni.
Zamenik minstra omaladine i sporta Srbije Dragan Atanasov je rekao da su knjigu podelili na Ministarskoj konferenciji  u Beogradu i da je izvala ogromnu pažnju:
– Dobili su je voema ugledni funkcioneri Saveta Evrope,  ljudi koji su izuzetno vezani za sport, neki od njih su i istaknuti bivši sportisti i izuzetno su se pohvalno izrazili on knjizi posebno o načinu na koji država Srbija brine o asovima.  Meni je bilo posebno dirljivo sa koliko su pažnje mladi sportisti iz Sportske gimanizije slušali priče naših legendi. Zbog njih ne smemo da stanemo sa ovim projektom i neka traje dok bude šampiona.
Predrag Sarić glavni i odgovorni urednik „Sportskog Žurnala“ na čijim stranicama svakog četvrka od decemba 2010. izlazi po jedna priča o najznačajnijim ličnostima srpskog sporta zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu Srbije i „Sportnetvorku“ na saradnji u ovom projektu i podvukao:
– Knjigu sam dao Bori Stankoviću, on je pažljivo prelistao i rekao mi je da će je pročitati na putu u Brazui gde odlazi na sastanak FIBA borda. Otrgnuti su od zaborava neki od najlepših trenutaka sporta na ovim prostorima u knjizi su priče o podvizima i uspesima koji su utabali put današnjim generacijama. Olimpijska godina će iznedriti, siguran sam, nove asove, koji će konkurisati za mesto u knjizi „Medalje zauvek“  u nekom narednom izdanju.
Aleksndra Stanković urednik „Sportnetvorka“ u ove knjige, je posebno naglasio značaj ovakvih publikacija za mlade sportiste, ali i novinare koji tek počinju:
– U knjizi  je samo mali deo priča o šampionima koji su u svoje vrme bili ono što su danas Mesi,  Ronaldo ili braća Kličko…Zbog njih smo ustajali u četiri ujutro da ih gledamo, a ponekad nismo spavali celu noć. Ova knjiga se sama piše, već imamo materijala za drugo izdanje…
Veliki broj predstavnika medija, ali i uglednih sportskih radnika pozdravio je i Zoran Avramović urednik koncepta ove edicije  za koju je dizajn i pripremu uradila „Crvana zvezda marketing“:
– Uloga medija i sportske publicistike je, između ostalog,  da pomognu da se asovi ne zaborave, jer vreme je nemilosrdno, prolazi i briše tragove…Svaka ovakva knjiga je i ogroman doprinos u očuvanju istorije srpskog sporta.

 

Povezana vest:  ŠAH, PRED POJEDINAČNO EP U RIJECI, Dunav uliva sigurnost