Ana-Jelusic
ALPSKO SKIJANJE

Ana Jelušić završila karijeru zbog problema s astmom

Jedna od najtrofejnijih hrvatskih skijašica, Ana Jelušić objavila je na konferenciji za medije da završava svoju skijašku karijeru. Razlog prekida su zdravstveni problemi s astmom koji se u zadnjih godinu dana, koliko je pauzirala, nisu poboljšali.
-Skijanje je moja najveća ljubav, ali zdravlje je ipak važnije. Uz sve napore u godinu dana moje zdravstveno stanje nije se popravilo i zato sam donela ovu odluku. Isto tako, u ovih godinu dana, koliko god mi je bilo teško ne biti na stazi, našla sam stvari koje me vesele na isti način kao takmičenja. Da mi je neko pre 10 godina rekao da će mi karijera ovako izgledati, verovatno se ne bih bunila pa verujem da se ponekad čovjek jednostavno mora zadovoljiti onim što mu je pruženo. Srećna sam, svaki dan je novi izazov i cilj mi je ostati usko vezana uz sport i skijanje. Mlada sam ušla u ovaj svet i uvek ću se tu osećati kao kod kuće, ako već ne mogu skijati bar mogu i dalje svoju energiju usmeravati u nešto meni blisko. Ovim putem od srca zahvaljujem Hrvatskom skijaškom savezu i sponzorima na podršci koju su mi iskazali svih ovih godina – izjavila je Ana Jelušić.
Ana karijeru nastavlja radom u Međunarodnom olimpijskom odboru – IOC-u i Međunarodnoj skijaškoj federaciji – FIS-u, što je veliko priznanje najvažnijih svetskih sportskih organizacija Ani, ali i hrvatskom skijanju i sportu.
-Ana se već 10-ak godina bori s astmom i vrlo često je proživljavala teške trenutke, prvenstveno na takmičenjima kada su napori i stres najveći, i teško ju je bilo gledati kako se muči s bolešću, a možete samo zamisliti kako je tek bilo teško njoj koja je sve to proživljavala. Ana je već kao mlada bila vrlo talentovana i predana radu te smo joj od 1998.godine odlučili dati maksimalnu podršku što je ona svojim rezultatima i opravdala te je prva od naših skijaša koja se uz Janicu i Ivicu popela na pobedničko postolje u trkama Svetskog kupa. Žao mi je što zbog bolesti nije napravila još bolje rezultate, ali sam srećan da će ostati usko povezana uz skijanje i sport i da će predstaviti Hrvatsku u važnim međunarodnim sportskim telima. Siguran sam da je velika karijera pred njom – izjavio je Vedran Pavlek, direktor alpskih reprezentacija i alpskog ski pool-a.
Tokom letnjih meseci Ana će raditi u Međunarodnom olimpijskom odboru u Lozani (Švajcarska), u sportskom odeljenju zadužena za Athletes’ Career program. Pre Ane ova prilika je u Međunarodnom olimpijskom odboru pružena samo francuskom biatloncu, Vinsentu Defrasnu.
U sledeće dve skijaške sezone 2012/2013 i 2013/2014 Ana ce nastaviti saradnju s Međunarodnom skijaškom federacijom – FIS na poziciji medijskog koordinatora za alpsko skijanje.
Ana je tokom cele prošle sezone već radila kao spoljašnji saradnik u komunikacionom odelenju.

Povezana vest:  Posle pada Kontadora I skijaši će morati na testiranje na transfuzju krvi