sahŠAH VESTI

OSMOMARTOVSKI TURNIR

Prvo mesto za Margitu Voisku i Jovanu Erić

 

Šahistikinje Margarita Voiska iz Bugarske i srpski intermajstor Jovana Erić iz Loznice osvojile su večeras prvo mesto na 42. međunarodnom Osmomartovskom turniru za šahistkinje u Beogradu, osvojivši po 6,5 poena.

Voiska i Erić su remizirale u derbiju poslednjeg kola, posle 10 poteza, i jedine bez poraza završile turnir. Voiska je sa 2.320 rejting poena FIDE bila drugi favorit turnira, dok je Erić sa 2.183 poena bila sedma među deset igračica.

Povezana vest:  Kina prihvatila odluku o oduzimanju bronze sa OI u Sidneju

Treće i četvrto mesto podelile su prvi favorit Tatjana Garbuzova iz Rusije (2.347) i prošlogodišnja pobednica Ana Benderać (2.299) sa po šest poena, posle remija u međusobnom susretu i 11 povučenih poteza.

Rezultati 9. kola: Petrović-Borić 0:1, Benderać-Garbuzova remi, Miladinović-Stefanidi remi, Voiska-Erić remi, Maksimović-Petrenko remi.

Konačni plasman: Margarita Voiska i Jovana Erić po 6,5 poena, Tatjana Garbuzova (Rusija) i Ana Benderać po 6, Elena Borić 5, Marija Petrović 4,5, Svetlana Petrenko (Moldavija) 4, Suzana Maksimović 3, Lena Miladinović 2, Ana Marija Stefanidi (Grčka) 1,5 poena.

Povezana vest:  "Duple krune" za Arsovićevu i Arunovićevu

Osmomartovski turnir igra se od 1965. godine sa izuzetkom 1980, 1984. i 2004. godine, pa je posle turnira u Hejstingsu (Engleska) i Vajk an Zeu (Holandija) turnir sa najdužom tradicijom u istoriji šaha.

Igran je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, u organizaciji Šahovskog saveza Beograda.