medalja1

KUGLANJE
Srbija odbranila titulu juniorskog prvaka sveta, blistao Robert Ernješi sa 662 čunja
 
Muška omladinska reprezentacija Srbije odbranila je titulu ekipnog prvaka sveta na šampionatu u Baucenu u Nemačkoj sa 3.496 čunjeva. U selekciji koju je vodio selektor Vojko Pavlović igrali su Robert Ernješi 662, Miloš Simijonović 565, Igor Kovačić 582, Radovan Vlajkov 544, Slobodan Simonović 556 i Dalibor Popov 587, rezerve Balaž Kovač i Milorad Vojnović.
Srebro je pripalo Sloveniji sa 3.478 čunjeva, a bronza Nemačkoj sa 3.451 čunjem. Četvrti su Slovaci sa 3.406, peti Poljci sa 3.377, šesti Makedonci sa 3.332 čunja itd. Igralo je 14 selekcija.
Robert Ernješi sa 662 čunja bio je ubedljivo igrač dana i predvodi listu od 24 mlada kuglaša koja su se kvalifikovala za pojedinačno finale u subotu koje će se računati i za medalje u kombinaciji! Plasirali su se i Dalibor Popov, Igor Kovačić i Miloš Simijonović.
– Ponovo smo šampioni sveta – oduševljen je bio predsednik KSS Uroš Dragojlović koji je  i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC.- Malo koja zemlja, osim Nemačke može da se pohvali da je odbranila titulu u omladinskoj konkurenciji. Nadamo se da će i u nastavku šampionata biti dobrih rezultata. Ovo je sjajna generacija i zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta Srbije koji pomaže programe KSS uspeli smo da obezbedimo sredstva i za prireme i za dolazak u Bauceni i pružimo im šansu da se pokažu i dokažu i na ovom prvenstvu!
Vojko Pavlović je bio selektor i u Rijeci i ovako ocenjuje  drugu titulu:
– Medalja ni jednog trenutka, posle fantastičnog starta Ernješija, nije dolazila u pitanje, ali naravno svi smo od srca želeli da to bude zlatna, da se čuje naša himna.  Malo smo se pribojavali kuglane, izgleda da su u pitanju daske položnice jer kugle imaju mnogo rotacije i veoma je teško držati hitac od koga dobro pada. Ali, svi su odigrali ujednačeno, nije bilo velikih oscilacija a to na šampiontu sveta koji je turnir od jednog dana i gde nema popravnog, mnogo znači.
Pavlović posebno ističe igru Ernješija, koji je u ponedeljak u pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu na istoj kuglani osvojio zlato:
– Iz dana u dan igrao je sve bolje, prvo  u Svetskom kupu i svaki put je bio igrač dana – 596, 610, 638, da bi  Šampionat sveta „probio led“ sa fantastična 662 čunja što je ubedljivo najbolji rezultat prvenstva. U Rijeci smo imali Vilmoša Zavarka, ovde je kuglaški svet dobio još jednog  Vilija – Roberta Ernješija koji je fantastično „povukao“. Njegov rezultat je presudio i na psihološkom planu jer smo odjednom stekli kapitalu prednost.
Šampionat sveta se nastavlja u četvrtak kada na staze izlaze tandemi (parovi). Selektor omladinki Julijana Vukadinović odabrala je dva tandema Livia Santo .- Isidora Šibul i Maja Đukić – Jasmina Anđelković, dok se Vojko Pavlović odlučio ove parove Robert Ernješi – Miloš Simijonović i Igor Kovačić – Balaž Kovač. Ernješi sa prošlog Šampionata sveta u Rijeci 2010. ima zlato u tandemu sa Zavarkom, a Simijonović srebro sa Aleksandrom Milinkovićem. Kovač i Kovačić su lane na kadetskom Prvenstvu sveta u Sarajevu osvojili zlato u tandemima.
Srbija je bila šampion sveta i u Rijeci 2010. Pre toga, srpski juniori su bili vicešampioni sveta 2008. u Zadru.  Omladinske selekcije SFR Jugoslavije osvojila su vicešamionske titule 1983. u Zadru, 1985. i Frankfurtu i 1987. u Ingelhajmu, a reprezentacije SCG je osvjila bronzu 2005. u Nahodu u Češkoj.
Sada Srbija ima po dve uzastopne titule  ekipnog prvaka sveta u seniorskoj konkurenciji (Detenhajm 2009. i Sarajevo 2011) i juniorskoj (Rijeka 2010. i Baucen 2012).

 

Povezana vest:  Kraljevići i Vukovi u važnoj borbi za zdravlje