nhl_logo

NHL VESTI

Legenda Detroita i NHL lige Niklas Lidstrom u penziji

 

Švedski hokejaš i legenda Detroit Red Vingsa, Niklas Lidstrom objavio je danas da završava igračku karijeru, posle 20 godina u tom klubu. Lidstrom je osvojio četiri titule sa Detroitom, a sedam puta je proglašavan za najboljeg defanzivca lige. On se danas borio da zadrži suze dok je objavljivao penziju.

-Moj poriv i motivacija da igram nisu na nivou na kojem treba da budu za ovaj nivo igre – rekao je 42-godišnji Lidstrom.

On je svih 20 sezona u Severnoj Americi igrao za Detroit i postigao je rekord NHL sa 1.564 utakmica odigranih za jedan tim. Prošle i pretprošle godine je odlagao penziju i potpisivao je jednogodišnje ugovore.

Povezana vest:  Šifrin pobednica veleslaloma u Kurševelu

-Užasavao sam se ovog dana od kada sam postao menadžer 1997. godine – rekao je generalni menadžer Ken Holand. Lidstrom je ove sezone imao 34 poena, kao i plus rang od 21, po čemu je bio među najboljima u ligi. Zbog povređenog desnog članka propustio je 11 utakmica, što mu je najviše u karijeri. Još jedan meč je propustio zbog gripa. U karijeri je postigao 264 gola, a ukupno 1.142 poena i plus rang od 450.

Povezana vest:  STRELIČARTSVO, Mioković i Varga stali u eliminacijama

-Pošto odlazim danas, mogu da odem ponosno, a ne da me napusti veština – rekao je Lidstrom.

On ima četiri sina, a najstariji od njih je pre dve godine otišao u Švedsku da bi se školovao i igrao hokej. Lidstrom je prošle godine sedmi put proglašen najboljim defanzivcem, čime je izjednačio učinak Daga Harvija, i ima jedan manje od Bobija Ora.

Na Olimpijskim igrama učestvovao je četiri puta, a postigao je gol u pobedi Švedske nad Finskom u finalu 2006. godine. Lidstrom je 2008. postao prvi kapiten nekog NHL tima koji je rođen u Evropi a da je osvojio Stenli kup.

Povezana vest:  Sportsko društvo „Radnički" obeležava 95 godina postojanja

Lidstrom je u formi tokom cele godine i ima set vežbi koje radi i pre i posle treninga, a u ishrani je sebi samo povremeno dozvoljavao komad pice ili bilo šta od brze hrane. U suprotnosti sa velikim uspesima na ledu je njegov skromni i mirni karakter, zbog čega su ga saigrači nazvali „Savršeno ljudsko biće“ (The Perfect Human).

-Ovo je jedan od najemotivnijih dana u istoriji Red Vingsa. Nik se povlači, a svi iskazujete poštovanje ovom izuzetnom pojedincu – rekao je novinarima vlasnik Red Vingsa Majk Ilić noseći Lidstromov dres sa brojem pet.