ŠAH
NAJAVLJEN 22. OPEN TURNIR „TROFEJ BEOGRADA“ (OD 24. NOVEMBRA DO 2. DECEMBRA)

Magija Obrenovca

1367669_Kzn__sah_vOtvoreno prvenstvo Beograda – 22. put. Druga polovina novembra, tradicionalno je rezervisana za „Trofej Beograda“ u hotelu Obrenovac, najveći i najstariji open turnir u Srbiji. Ove godine, popularni „Obrenovac“, nalazi se na listi pet turnira koji se boduju za Gran pri Balkana, što je pojačalo interesovanje, posebno kod šahista iz okruženja. 
Iako je se u sličnom terminu igraju još dva turnira, sa jačim nagradnim fondom, sasvim je izvesno da će „Trofej Beograda“ biti najmasovniji. O magiji popularnog „Obrenovca“, govorili su juče u prostorijama Turističke organizacije Beograda, organizatori i velemajstor Branko Damljanović, aktuelni selektor šahovske reprezentacije Srbije.
Kako je rekao Dragan Ćirić, predstavnik Sekretarijata za sport i omladinu, podsećajući da je ovo deveti put da se „Trofej Beograda“ igra u Obrenovcu „Vreme leti, ali jedna sjajna ekipa je i dalje na okupu“.
– Šahovski savez Beograda, trudi se da turnir u Obrenovcu iz godine u godinu, bude sve jači – kaže LJubomir Riznić, predsednik ŠSB-a. – Ušli smo u sistem Balkanskog gran prija, nagradni fond je značajno pojačan u odnosu na prošlu godinu, a sve to će privući veliki broj takmičara iz Srbije i okruženja. Siguran sam da će organiazcija biti na jednom visokom nivou, i da će šahisti biti zadovoljni.
Zvezda ovogodišnjeg turnira u Obrenovcu je velemajstor Branko Damljanović. Jedan iz plejade srpskih šahovskih asova, ove godine više se istakao u ulozi selektora nacionalnog tima koji je podelio osmo mesto na EP u Novom Sadu, ali to ga neće sprečiti da se u Obrenovcu oproba i za tablom.
– Nadam se da ću uspeti da se oporavim do početka turnira, pošto mi je krsna slava Aranđelovdan – u šali kaže Damljanović. – Vidim da su se stvari malo promenile u Šahovskom savezu Beograda. Došli su neki novi ljudi, sa više energije, i nadam se da će se to iskoristiti za napredak šaha. Ovo ću iskoristiti kao poziv novom šahovskom rukovodstvu da pokuša nešto učiniti na tom planu. Nekada je Beograd bio druga metropola sveta iza Moskve po broju šahovskih turnira. Sada je od toga ostao samo „Obrenovac“, što malo za jedan Beograd. 
Kako su organizatori najavili, nagradni fond od 650.000 dinara, od čega je prva nagrada 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, sasvim je solidan za ove uslove. 
– Ovo je pre svega šansa za mlađe igrače. Da se oprobaju u jakoj konkurenciji, što je prilika koja im se ne ukazuje često – kaže tehnički direktor ŠS Beograda Dragan Kotevski. – Dolazi preko 200 igrača, od čega će veliki deo biti iz inostranstva. 
Kako kaže Kotevski, nagradni fond biće podeljen na 17 redovnih nagrada (prva 142.500, druga 95.000 dinara), kao i sedam specijalnih od po 9.500 dinara, i to za najuspešnije dame, omladince i omladinke (do 20 godina), veterane (preko 60) i igrače sa rejtingom do 2.100, 2.200 i 2.300 poena. Uz to, dva najbolje plasirana igrača, velemajstora ili internacionalna majstora sa rejtingom 2.400 i većim, člavnovi klubova sa područja ŠS Beograda, stiču pravo da kao predstavnici ŠSB-a igraju na jednom od turnira „Gran pri Balkana“ za 2010. godinu.
Turnir se igra devet kola po švajcarskom sistemu, tempom od dva časa za 40 poteza, uz 30 minuta do kraja partije. Kola se igraju svakog dana od 16.15, dok će se poslednje kolo odigrati od 14 časova. Upisnine su oslobođeni svi velemajstori, kao i intermajstori koji su registrovani za klubove sa područija ŠS Beograda.
Kao i svake godine, Saobraćajno preduzeće Lasta obezbeđuje besplatan prevoz za sve učesnike tokom svih dana trajanja turnira, a prvog dana (24. novembra) autobus kreće u 14 časova ispred beogradaske železničke stanice. Povratak je odmah po završetku redovnog kola.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Von uzela spust u Val d'Izereu

MARAMICE I MASKE ZA POJAČANU HIGIJENU

Preko 200 šahista iz Srbije i sveta, bez obzira na epidemiju novog gripa, rado će se rukovati pre i posle partije u Obrenovcu. Potez ne primeren aktuelnoj situaciji, ne brine previše organizatore „Trofeja Beograda“.
– U konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva, doneli smo odluku da pojačamo higijenu na turniru. Svi učesnici imaće vlažne maramice za stolom gde se igra partija, a ukoliko neko od šahista želi, na raspolaganju će imati i hirurške maske – kaže direktor turnira Aleksandar Milijanović.

Povezana vest:  KUGLANJE, Određene grupe za Šampionat sveta 2015. u Nemačkoj

ODLUKA O FINALNOM GRAN PRIJU

U toku „Trofeja Beograda“ u hotelu Obrenovac, održaće se i organizatora open turnira prvog ciklusa Balkanskog gran prija. Dolazak su najavili svi, a učesnici a najvažnija tema biće domaćin završnog turnira za prvaka Balkana. 
Ukratko, definisaće se mesto, vreme i propozicije finalnog turnira i njegov sastav.
– ŠS Beograda je zatražio pomoć grada kako bi konkurisali za finalni turnir Balkanskog gran prija naredne godine – kaže Kotevski. – To je ozbiljno takmičenje, za zvaničnog prvaka Balkana, gde će se u konkurenciji naći i šahisti iz Srbije. 
Ujedno, kako je najavio Kotevski, biće reči i o ekipnom prvenstvu Balkana, što je projekat o kome je već bilo reči. Organizacija je skuplja nego kada je reč o pojedinačnom turniru, ali postoji određeno interesovanje. 

Povezana vest:  KUGLANJE, Mikloš Kerekeš i Ivana Konevski pobedili na Novogodišnjem turniru rekreativaca u Pančevu

SPECIJALNA NAGRADA SLOBODAN OSTOJIĆ

I ove godine, posebno mesto na „Trofeju Beograda“ u Obrenovcu, posvećeno je nekadašnjem uredniku Sprotskog Žurnala Slobodanu Ostojiću (1959–2005).
U čast doajena sportskog novinarstva, popularnog Ostoje, njegova porodica i ŠS Beograda nagrađuju najuspešnijeg kadeta (igrača do 14 godina) sa 150 evra u dinarskoj protivvrednosti.