paraglajding 

PARAGLAJDING
Piloti sveta u Srbiji
 
Najveći sportski događaj u Knjaževcu ovog leta otvoren je sinoć (23. jula) na bazenu uz prisustvo zvaničnika opštine, Vazduhoplovnog saveza Srbije i KSL „Ares“, kao i uz zvuke beogradskog Blah –Blah benda.
Oko 80 pilota paraglajdera iz 19 zemalja, sa pet kontinenata prodefilovalo je pod zastavama svojih zemalja na svečanom otvaranju Predsvetskog kupa u paraglajdingu i ujedno državnom prvenstvu Srbije u preletu paraglajderom.
Organizatori događaja koji se održava od 22. do 27. jula su Vazduhoplovni savez Srbije i Klub slobodnog letenja „Ares“. Oko dvadeset srpskih takmičara nadmetaće se u otvorenoj konkurenciji sa svojim kolegama Australije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Nemačke, Mađarske, Japana, Makedonije, Poljske, Rusije, Rumunije, Južne Afrike, Turske, Ukraine i Amerike.
Među srpskim takmičarima, nalaze se neki od najboljih  pilota u našoj zemlji. Tako je na primer, Vladimir Svorcan na takmičenju za Ligu Srbije 2011. godine (najjače rangirano takmičenje u zemlji) zauzeo prvo mesto u serijal klasi, a Miloš Dragutinović je bio treći u sport klasi prošle godine. U Knjaževcu će leteti i Željko Ovuka, koji je naš najbolje plasirani pilot na svetskoj rang listi pilota paraglajdera u preletu.
Na ceremoniji otvaranja prisutne su pozdraviti Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, Darko Živković, predsednik organizacionog odbora, Labud Bulatović, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije i Željko Ovuka, ispred Kluba Slobodnog letenja „Ares“ kao neposredni organizator takmičenja.
Takmičenje će biti izuzetno zanimljivo za sve posmatrače jer će nebo iznad Knjaževca biti išarano paraglajderima, a piloti će leteti prema Zaječaru, Nišu, Soko Banji, Zaječaru i Pirotu ne bi li napravili prelete koji su im zadati. U ovoj disciplini cilj je što pre stići do zadatog cilja, ali potrebno je preći nebesku putanju koja je zacrtana i neretko iznosi i nekoliko desetina kilometara, a usput se obilaze tačke koje su unapred određene.
Zahvaljujući finansijskoj podršci iz projekata Evropske unije, odnosno IPA projekta, organizatori su obezbedili i helikopter koji će biti na usluzi i medijima, specijalnim gostima, ali će dežurati i za slučaj da su potrebni pilotima koji su sleteli van predviđenog mesta ili da je neophodno pružiti hitnu medicinsku pomoć nekom od povređenih pilota Svi piloti i njihove pozicije će se pratiti uživo preko GPS podataka, a postojaće i prenos trka uživo. To znači da će pozicija svakog takmičara u vazduhu biti vidljiva u svakom trenutku i da će trka uživo moći da se prati preko sajta ali i u centru (takozvano head quarteru) takmičenja. Pored toga, svaki pilot će na let nositi sa sobom i takozvani treker pomoću kojeg će se kasnijim očitavanjem podataka omogućiti naknadno gledanje trke u 2D ili 3D. To će omogućiti pilotima ne samo da vide druge učesnike i način na koji je trka tekla, već i d, kada se trka završi, vide sebe i svoje kretanje nebom i uvide svoje eventualne greške.
Zbog dobre organizacije međunarodnih događaja, ali i zbog dobrih terena za letenje, Svetska vazduhoplovna federacija poverila je Vazduhoplovnom savezu Srbije i organizaciju Svetskog kupa u paraglajdingu koji će se 2013. godine održati na Kopaoniku. Već 2014. godine VSS organizuje dva Evropska prvenstva – u preciznom sletanju paraglajderom i u preletu paraglajderom – prvo u Vršcu, a drugo na Kopaoniku. Srbija definitivno postaje poznata svetska paraglajding destinacija!

 

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Hokejaši Partizana šampioni Srbije