modelarstvo

BEOGRAD DOMAĆIN SVETSKOG PRVENSTVA ZA VAZDUHOPLOVNE MODELARE

Tradicionalno takmičenje koje se godinama unazad održava u Hali 1 Beogradskog sajma, i ove godine će okupiti najbolje modelare sveta koji se takmiče u kategoriji sobnih modela (F1D). Na Svetskom prvenstvu će se od 8. do 13. avgusta nadmetati oko 78 seniora i juniora iz 17 zemalja sa četiri kontinenta. Srbiju će predstavljati Slobodan Midić, član Aerokluba „Franjo Kluz“ iz Zemuna.

U organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije, pored rekordnog broja zemalja i takmičara koje će učestvovati, takmičenje će pratiti i preko 40 merilaca vremena. Prva dva dana, 8. i 9. avgust su predviđeni za trening, registraciju i smeštaj takmičara i njihovih pratilaca. Takmičarski dani su 10., 11. i 12. avgust, tokom kojih će se održati po dva starta, u prepodnevnom terminu (9-13h) i poslepodnevnom terminu (15-19h). Svečano otvaranje takmičenja će biti upriličeno u četvrtak 9. avgusta u 18h, dok je zatvaranje takmičenja i proglašenje pobednika planirano za nedelju, 12. avgust.

Povezana vest:  KUGLANJE, Popović i Feldejak osvojili titulu na Prvenstvu Srbije – grupa Vojvodina

Hala 1, kao najviša hala u sklopu Beogradskog sajma, važi za jedno od najboljih mesta u Evropi za takmičenja ove vrste modela. Od 2007. godine pa sve do prošle, na ovom mestu su u kategoriji sobnih modela postignuta čak četiri rekorda. Apsolutni rekorder je istaknuti slovački modelar Ivan Treger, koji je 2010. godine ostvario rekordni let u trajanju od 39 minuta i 27 sekunde. On će se i ove godine boriti za titulu svetskog prvaka ili možda novog rekordera, zajedno sa takmičarima iz Ukrajine, Australije i Argentine, koji po prvi put dolaze na takmičenje u Beograd.

Povezana vest:  ŠAH, PRVENSTVO SRBIJE, Počelo ekipno prvenstvo Srbije u šahu

Takmičari će imati priliku u tri takmičarska dana da sagledaju sve mogućnosti svojih modela koje su pripremili za ovo takmičenje i da se što dužim letovima izbore za najbolje pozicije. Rezultati će moći da se prate na sajtu VSS (www.vss.rs).

Domaćin sledećeg Svetskog prvenstva u kategoriji F1D 2014. godine neće biti Srbija, već Rumunija. Takmičenje će se održati u mestu Slanik, u hali rudnika soli, koja je smeštena 120 metara ispod zemlje i u kojoj je temperatura 10ak stepeni Celzijusa.

Povezana vest:  Barselona želi da se kandiduje za OI 2022. godine

Slobodnoleteći modeli su najmasovnija grupacija. Oni lete slobodno na velikim površinama, bez ikakvog uticaja sa strane, a na takmičenjima se meri vreme leta u više startova.

Sobni modeli su veoma lagani modeli koji lete u zatvorenom prostoru, tj. velikim salama. Discipline se međusobno razlikuju po dozvoljenim dimenzijama, materijalu i minimalnoj težini.