DSC_0539

Uspeh vazduhoplovnih modelara na evropskom prvenstvu u Italiji, Svetozar Gostojić prvak Evrope
 
Bogata modelarska takmičarska sezona krunisana je uspehom naših reprezentativaca na Evropskom prvenstvu za slobodnoleteće modele, kategorije F1A,B,C, koje je održano od 4. do 12. avgusta u Italiji. Svetozar Gostojić iz Aerokluba „Zrenjanin“ postao je šampion Evrope u kategoriji F1B, a reprezentacija Srbije zauzela peto mesto u generalnom plasmanu od ukupno 28 ekipa.
f1b-flyoff-1I dok su se na Beogradskom sajmu nadmetali najbolji svetski modelari u kategoriji sobnih modela, a odmah nakon što je završeno svetsko juniorsko prvenstvo u Sloveniji na kome je Svetozar Gostojić kao tim menadžer uspešno nastupio sa svojim sinom Bojanom, u Italiji su se nizali odlični rezultati. Od ukupno 77 takmičara iz 28 država, koji su učestvovali u klasi F1B, Svetozar Gostojić je zauzeo suvereno prveno mesto. I u klasi F1C ništa manje nisu bili uspešni Branko Bjelić, Živa Kovački i Dragan Lakić, koji su u ekipnom plasmanu zauzeli petu poziciju od 19 ekipa.
Svi ti pojedinačno dobri rezultati u svakoj od kategorija, doveli su našu reprezentaciju do petog mesta u konačnom plasmanu. Rusija je zauzela prvu poziciju, a ispred naših modelara su ostali još i Češka, Nemačka i Velika Britanija, od svih 28 ekipa koje su učestvovale na ovom Evropskom prvenstvu.
Reprezentacija Srbije je, pod vođstvom Branka Bijelića, na takmičenju nastupila u sledećem sastavu: F1A (Miloš Borđoski, Radoje Blagojević, Slavko Savić), F1B (Svetozar Gostojić, Radoje Blagojević, Slavko Savić) i F1C (Branko Bijelić, Živa Kovački, Dragan Lakić).
Reprezentaciji u kategoriji magnetnih jedrilica F1E, koja uskoro odlazi na Evropsko prvenstvo u Rumuniju želimo da nastave sa uspesima i dobrim rezultatima. Srbiju će, od 20. do 25. avgusta, u Turdi u Rumuniji, predstavljati seniori: Boško Laćimić, Stevan Mutić i Stevan Janović, i juniori: Dejan Stančević, Stevan Babin i Luka Laćimić.
F1B – Modeli na pogon gumom – gumenjaci; Namotana gumena traka težine 30g okreće elisu i podiže ih na visinu od 50-80m. Oni zatim nastavljaju slobodan let.
Za više informacija, Vazduhoplovni savez Srbije Vam stoji na raspolaganju.

 

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, SAAF, Prva pobeda Legionara u eliti, Grofovi grabe ka A diviziji