modelarstvo

KATEGORIJA SOBNIH MODELA DOBILA NOVOG SVETSKOG PRVAKA
 
Od 8. do 13. avgusta, Halom 1 Beogradskog sajma kružile su prozirne i lagane letelice, modeli najboljih svetskih modelara, koji su se okupili da se nadmeću za titulu novog svetskog prvaka u kategoriji F1D (sobni modeli). Neprikosnovenog Slovaka Ivana Tregera, pobednika i nosioca rekorda sa prethodnog svetskog prvenstva, na pobedničkom podijumu je zamenio nemački modelar Lutz Schram. On je postao svetski prvak sa postignuta dva najbolja leta u trajanju od 37:01 i 39:10 minuta.
Od ukupno 37 takmičara seniora, najbolji je bio Lutz Schram iz Nemačke. Iza njega, na drugoj poziciji se našao Ivan Treger iz Slovačke, sa 1 minutom i 5 sekundi manje, a na trećoj poziciji aktuelni američki prvak u ovoj kategoriji, Brett Sanborn. Slobodan Midić iz Aerokluba “Franjo Kluz” iz Zemuna, predstavnik Srbije, zauzeo je 18. poziciju. Među juniorima, najuspešnija je bila Gabriela Kaplanova iz Češke, ispred Alexandru Visana iz Rumunije i trećeplasiranog Lucasa Mariliera iz Francuske.
Od 17 ekipa koje su učestvovale, najbolji su bili seniori reprezentativci Amerike, Velike Britanije i Francuske. Juniori Rumunije su osvojili prvo mesto u ekipnom plasmanu, drugo mesto juniori Francuske i treće mesto juniori Ukrajine.
Takmičari su 8. i 9. avgusta trenirali i pripremali svoje modele za takmičarske dane koji su usledili 10., 11. i 12. avgusta. Svečano otvaranje takmičenja održano je 9. avgusta uz prisustvo žirija takmičenja: Gerharda Wobbekinga iz Nemačke, Mihaila Zanicua iz Rumunije i Srdjana Pelagića iz Srbije, predstavnika Sportskog saveza Srbije, ambasada zemalja učesnica i predstavnika Vazduhoplovnog saveza Srbije. Tri takmičarska dana, modelari su u dva turnusa dnevno startovali svoje modele i borili se za najbolje rezultate. Merenje trajanja njihovih letova vršilo je preko 40 merilaca vremena, koji su ujedno i pazili na regularnost letenja. Nakon šest izvedenih turnusa, u nedelju 12. avgusta su proglašeni pobednici i upriličen banket za učesnike.
Iako Hala 1 Beogradskog sajma nosi epitet najbolje za takmičenja ove kategorije, vazduhoplovni modelari se za dve godine sele u Rumuniju, gde će se u mestu Slanik, održati naredno Svetsko prvenstvo.

 

Povezana vest:  KUGLANJE, Zlatni parovi Džambo investa i Vodovoda