cetverac_sa_kormilarom-plovidiv
SP ZA JUNIORE I SP ZA SENIORE U NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA U PLOVDIVU (15-19. AVGUST 2012)
Evropski juniorski prvak istakao kandidaturu za medalju i u Plovdivu
 
U sredu, 15. avgusta 2012, u Plovdivu (Bugarska) je počelo Svetsko juniorsko prvenstvo i Svetsko seniorsko prvenstvo u neolimpijskim disciplinama na kojima učestvuje 991 takmičar u 355 posada iz 57 zemalja. Prvog dana šampionata u Bugraskoj u juniorskoj konkurenciji kvalifikacije su veslale dve naše posade. Ovogodišnji evropski prvaci sa Bleda Bojan Došljak, Aleksandar Marinkovski, Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić su odveslali sjajnu trku, postigli vreme, bolje od dosadašnjeg svetskog rekorda, ali su ipak sa vremenom 6:18.65 zauzeli drugo mesto u disciplini četverac sa kormilarom pa će za finale morati da veslaju u repesažu u četvrtak, 16. avgusta, od 11,23 č. Prvo mesto i direktan plasman u finale osvojio je novi svetski rekorder Novi Zeland (6:15.83), dok je to za rukom pošlo Nemačkoj, prvoplasiranoj iz druge grupa kvalifikacija, koja je imala gotovo šest sekundi slabiji rezultat od našeg četverca sa kormilarom (6:24.65).
– Nemam šta da zamerim mojim momcima. Odveslali su odličnu trku ali s obzirom da su bili u grupi sa odličnim Novozelanđanima moraće da veslaju i u repesažu. Možda su platili danak neiskustvu budući da čak trojica naših veslača iz ove posade tek prvu godinu veslaju u juniorskoj konkurenciji u kojoj će moći da se takmiče i naredne dve godine. Sve u svemu s obzirom na rezultat u kvalifikacijama očekujem kroz repesaž plasman u finale a tamo novu veliku borbu sa Novim Zelandom koji je, uz nas, do sada pokazao najviše – kazao je trener četverca sa kormilarom Saša Minić.
Četverac skul Miloš Šćepanović, Uroš Marinković, Nemanja Uzanović, Luka Jošić nije uspeo da se plasira u četvertfinale pošto je s vremenom 6:26.41 zauzeo četvrto, poslednje, mesto u četvrtoj grupi kvalifikacija pa će u subotu, 18. avgusta, veslati za plasman od 25. mesta.
U popodnevnom delu programa prvog dana šampionata na stazu je izašao i jedina naša posada koja u Plovdivu nastupa na seniroskom SP u neolimpijskim disciplinama. Dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović je s vremenom 6:59.78 zauzeo četvrto mesto u trećoj grupi kvalifikacija pa će u četvrtak, 16. avgusta, veslati u repesažu za plasman u polufinale. Prvo mesto u ovoj grupi kvalifikacija osvojila je posada SAD (6:49.02) i tako se jedina iz ove grupe plasirala direktno u polufinale.
Drugog dana šampionta u Plovdivu, 16. avgusta, na stazu u kvalifikacijama izlaze četiri srpska čamca. Od 8,07 časova dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Andrija Šljukić boriće se u drugoj grupi kvalifikacija sa posadama Kine, Moldavije, Danske, Belorusije i Švedske za jedno mesto koje direktno vodi u polufinale (subota, 18. avgust). Ostali će u repesaž koji je na programu u petak, 17. avgusta. Od 8,28 č ženski dubl skul Ljiljana Jošić, Zorica Mrđa vesla u prvoj grupi kvalifikacija sa čamcima Francuske, Ukrajine, Švajcarske, Velike Britanije i SAD. Prve dve posade idu u polufinale (subota, 18. avgust), dok će ostale u repesaž (petak, 17. avgust). Muški dubl skul Viktor Pivač, Martin Mačković je u trećoj grupi kvalifikacija koja vesla od 9,03 č. Za prva četiri mesta koja vode u četvrtfinale (petak, 17. avgust) naš dubl skul će se nadmetati sa posadama Nemačke, Belorusije, Rusije, Kanade i Slovenije. Poslednja dva čamca veslaće za plasman od 25. do 32. mesta. Naposletku u kvalifikacijama će nastupiti i osmerac Ljubomir Gavrić, Dragiša Milovanović, Nikola Krlović, Luka Pejanović, Nikola Novaković, Zoran Rajić, Marko Ristić, Uroš Dimitrijević, kormilar Marko Arvai. Naša posada će se od 11,02 časova boriti sa čamcima SAD, Italije, Rumunije i Velike Britanije za dva mesta koja direktno vode u finale (nedelja, 19. avgust). Ostale posade će u repesaž koji je na programu u petak, 17. avgusta.

 

Povezana vest:  REGATA U MAĐARSKOJ (28-29. APRIL), Sa samo dva seniora u Segedin