sah

ŠAHOVSKA OLIMPIJADA ISTANBUL 2012
Pobede šahista i šahistkinja Srbije
 
U trećem kolu šahovske Olimpijade u Istanbulu, muška reprezentacija Srbije pobedila je Kolumbiju sa 3,5:0,5, a istim rezultatom naše šahistkinje su savladale selekciju Španije.
Šahisti su iskoristili dobar žreb, jer je Kolumbija po prosečnom rejtingu 20 mesta lošije rangirana od našeg tima, i ubedljivom pobedom vratili su se u vrh tabele.
Čitav poen prvi je danas osvojio Robert Markuš, koji je već u 25. potezu stavio protivnika pred gubitak topa i Alonso Zapata je morao da preda.
Nikola Sedlak je u završnici efektno žrtvovao figuru za matni napad, dok je Dušan Popović u pozicionoj igri poboljšavao poziciju iz poteza u potez i na kraju ostvario materijalnu prednost, koja je bila dovoljna za pobedu.
Na prvoj tabli Ivan Ivanišević je crnim figurama lako izjednačio poziciju, ali više od toga nije mogao i u 47. potezu je sklopljen remi.
Šahistkinje su napravile podvig, jer su deklasirale Španiju, koja je po prosečnom rejtingu 11, devet mesta
bolja od naše selekcije, a u sastavu ima dve Ruskinje.
Za ubedljivu pobedu bila je ključna pobeda naše Ruskinje Marije Manakove protiv sunarodnice Olge Aleksandrove. Manakova je u središnjici imala problema, ali je odlično iskoristila nekoliko nepreciznosti protivnice i prevela partiju u dobijenu završnicu.
Nataša Bojković je odigrala izvanrednu partiju i u središnjici je osvojila figuru, posle čega je Ana Matnadze nepotrebno pružala otpor još petnaestak poteza, a pobedu je zabeležila i Ana Benderać, koja nije igrala u prva dva kola.
Kolumbija – Srbija 0,5:3,5
Aleksandar Kuartas – Ivan Ivanišević remi /47/, Robert Markuš – Alonso Zapata 1:0 /25/, Serhio Barijentos – Nikola Sedlak 0:1 /40/, Dušan Popović – Kamilo Rios 1:0 /62/.
Srbija – Španija 3,5:0,5
Nataša Bojković – Ana Matnadze 1:0 /45/, Olga Aleksandrova – Marija Manakova 0:1 /32/, Anđelija Stojanović – Sabrina Vega remi /40/, Judanija Ernandes – Ama Benderać 0:1 /47/.

 

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Koh pobednik letova u Obertsdorfu