Kval2012 (1)

SKVOŠ
Seniorske reprezentacije Srbije spremne za Timsko prvenstvo Balkana
 
Na najbolji način, kroz direktne kvalifikacije, dobili smo ostatak tima Srbije koji će učestvovati na timskom prvenstvu Balkana, u Ljubljani. Aleksandra Peleksić, odbranila je svoje mesto u ženskoj seniorskoj reprezentaciji, dok su novi reprezentativci postali: Lana Prokić, Nikola Filipović i Vuk Brcanski.
Kvalifikacije su odigrane u beogradskom klubu SquashLand, a učestvovali su još: Katarina Jeremić, Vladislav Farkaš, Branimir Carić i Aleksandar Šofranac.
U ženskoj konkurenciji znalo se koji će meč odlučivati, to je bio meč Jeremić – Prokić. Nova reprezentativka Lana Prokić ušla je u meč staloženo i mirno, dok je sa druge strane Katarina Jeremić bila pod ogromnom tremom. Njihovi mečevi su uvek neizvesni, u poslednje vreme uvek je pobeđivala Katarina. Ovoga puta igrala je samo jedna igračica, Lana Prokić. Ona je vodila meč i pobedila rezultatom 3/0. Posle meča je izjavila kako je bila sigurna u sebe, ali ni u snu nije pomislila da će dosta lako ostvariti pobedu. Druga dva meča dobila je Aleksandra Peleksić i odbranila svoje mesto u reprezentaciji. Uz Peleksić i Prokić, u reprezentaciji će, kao prvi reket, igrati prvakinja Srbije Jelena Dutina.
U muškoj konkurenciji bilo je veoma neizvesno. Prvi mečevi su najavili veliku borbu i neizvesnost. Vuk Brcanski je pobedio Branimira Carića uprkos prednosti Carića. U petom setu Carić je imao prednost od 7/2, ali se novi reprezentativac Brcanski maestralno vraća u igru, pogađa 6 uzastopnih “nick“ udaraca i meč odlazi u drugom pravcu. Carić ne uspeva da skupi snagu i vrati se, tako da Brcanski ostvaruje prvu pobedu. U drugom meču, lakše nego što je iko mislio, mladi Šofranac pobeđuje Vladislava Farkaša rezultatom 3/1. Naredni mečeve su igrali Farkaš – Filipović i Carić – Šofranac. Filipović pobeđuje Farkaša rezultatom 3/0, i već posle prvog odigranog meča, protiv favorita, on pokazuje neverovatnu fizičku pripremljenost i mentalnu stabilnost. U drugom meču opet drama, Carić vodi, a Šofranac u neizvesnom četvrtom setu izjednačava, dobivši na razliku. Meč ulazi u peti set i na kraju mladi Šofranac ostvaruje drugu pobedu. U tom momentu svi su mislili da je Šofranac novi reprezentativac. U trećem kolu dolazi do raspleta. Brcanski pobeđuje Šofranaca. Šofranac je dobio prvi set, ali potom Brcanski sređuje svoju igru i dobija naredna 3 seta. U drugom meču Nikola Filipović veoma lako pobeđuje indisponiranog Carića, koji je prethodna dva meča izgubi sa 3/2, i nije uspeo da se vrati u igru. Četvrto kolo se igralo po podne i tu se vraća bivši reprezentativac Farkaš pobeđuje Brcanskog u dosta teškom i neizvesnom meču sa 3/1. U drugom meču Nikola Filipović postaje reprezentativac Srbije pobedom nad Šofrancem. U poslednjem kolu moglo je doći do zatvaranja kruga sa dve pobede, ali se, da do toga ne dođe, pobrinuo Brcanski. On je pobedio Filipovića, naneo mu jedini poraz u ovim kvalifikacijama, i time osigurao svoje mesto među putnicima u Ljubljanu. U meču koji više ništa nije odlučivao Farkaš, koji je kasno počeo da daje maksimum, veoma lako pobeđuje Carića.
Uz nove reprezentativce Filipovića i Brcanskog, u seniorskom timu Srbije igraće braća Marko i Aleksandar Matanović.
Timsko prvenstvo Balkana igra se 21.-22. septembra, u Ljubljani.

 

Povezana vest:  UMETNIČKO KLIZANJE, Pljuščenko želi da učestvuje na ZOI 2018.