Bjelasnica1

Super G i spust na Bjelašnici 2014. godine

Predstavnici Kantona Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline KS, Ministarstva privrede KS, te KJP ZOI’84 danas su obišli radove na Igmanu i Bjelašnici, gde su do sada većim delom urađeni projekti vodosnadbevanja i uređenja staza.

Pored ovih projekata ZOI’84, Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Federacije BiH podržala je realizaciju projekata izgradnje tehničkih, protivpožarnih i turističkih puteva, te projekte izgradnje infrastrukture za proizvodnju veštačkog snega, rasvete i vertikalnog transporta.

-Nakon uspešno završene prve faze radova na ovim planinama, započela je druga faza u drugoj godini što pokazuje da idemo napred s izgradnjom na Bjelašnici i Igmanu kao naših najvećih turističkih potencijala za zimski i letnji turizam – rekao je premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić.

Povezana vest:  Amerikanac Frederiks osvojio titulu u trci na 500 metara

Konstatovano je da trenutni radovi idu ka rešavanju staza, a „naša je ambicija što više dizati skijače na staze prema vrhu iz razloga klimatskih promena i sigurnosti snega preko 2.000 metara“. Ovo je, ističe, na neki način pravljenje infrastrukture za bazene, odnosno za one kaptaže vode koje će poslužiti za veštačko zasneživanje na stazama.

Zbog radova koji se do sada uspešno provode na olimpijskim planinama Musić se zahvalio i čestitao KJP ZOI’84, te Ministarstvu privrede kao jednom od nosilaca aktivnosti razvoja u Kantonu Sarajevo, te Vladi koja se opredelila za programe u privrednom razvoju, koji se posebno se tiču turizma.

-Novi radovi do otvaranja zimske sezone treba da naprave još bolji ugođaj za naše mnogobrojne sugrađane i goste koji će ove godine skijati na Bjelašnici i Igmanu i uživati u ovim prekrasnim uslovima – poručio je Musić.

Povezana vest:  RAGBI 13, Zvezda ruši Dorćol u velikom finalu

Obilazeći radove na vrhu Bjelašnice direktor ZOI’84 Salko Hasanefendić obavestio je Musića da je Evropska skijaška federacija odabrala ove terene na Bjelašnici za dve trke u 2014. godini super G-ja i spusta.

-To će biti daljni doprinos svemu onome što se radi na ovim planinama. Samim tim što idemo i u Olimpijadu mladih 2017. godine ovo su kapaciteti koji se moraju i u narednih pet godina dograđivati i ulagati – kaže Musić.

U cilju što većeg ulaganja na bh. planinama istakao je da se razgovara sa Slovencima kako bi se sarajevski i slovenski sportski centri uključili aktivno u realizaciju naših i njihovih projekata.

Povezana vest:  Sportisti u akciji za zdravu i pravilnu ishranu dece

-Ukupni investicioni ciklus uz pomoć Vlade KS i Vlade FBiH iznosi oko 12 miliona KM, što nam s obzirom na celokupni ambijent i okolnosti, koje u ovom trenutku vladaju daje razlog da budemo zadovoljni – kazao je Hasanefendić.

Kako bi u narednom periodu hotelski kapaciteti bili stavljeni u punu funkciju, objekat hostel Feri na Igmanu je već uzet pod zakup, za hotel Bjelašnica potpisan je Predugovor o kupovini, dok se istovremeno vode pregovori za uređenje hotela Borik kao medicinsko-rehabilitacionog centra, te preuzimanje hotela Maršal na Bjelašnici.

Uz podršku Federalnog ministarstva prostornog uređenja za naredni period planirana je izgradnja hotela SKI na Malom polju, Olimpijske kuće na Bjelašnici i restorana na vrhu Bjelašnice.