Balkanijada_do_17_god_Edirne_Turska_2012_Petrovic_(desno)_i_Nikolov_01

BADMINTON
Nova medalja za Petrovića
 
Juniorski reprezentativci, Dragoslav Petrović i Nataša Pavlović, predvođeni trenerom Draganom Antićem, zabeležili su nov međunarodni uspeh na upravo završenom Balkanskom prvenstvu za igrače do 17 godina. U turskom gradu Edirne, Petrović je, u paru sa bugarskim kolegom Danailom Nikolovim,  osvojio bronzanu medalju. U meču četvrtfinala,  Petrović i Nikolov su načinili iznenađenje porazivši višestruke balkanske šampione Šiškova i Balkanskog iz Bugarske. U meču polufinala, Dragoslav i bugarski partner, u veoma neizvesnom meču, u dva seta (25:23, 21:15) su izgubili od prvog turskog para, pobednika ovogodišnje Balkanijade. Naš najbolji takmičar uzrasta do 17 godina, osvajač desetog mesta na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina, nastavio je sa beleženjem odličnih rezultata u parskim konkurencijama. Mlada srpska reprezentativka, koja uzrastom pripada kategoriji takmičarki do 15 godina, bila je na nivou zadatka. U mešovitim parovima, u kombinaciji sa Martinom Kolevim iz Bugarske, Pavlovićevoj je izmakla medalja. Nakon pobede nad grčkim miksom, u meču za medalju srpsko-bugarski je poražen turskog para Turgut / Yavuz, aktuelnih prvaka Balkana. Kuriozitet predstavlja činjenica da su u individualnoj konkurenciji od 20 raspoloživih medalja u 5 takmičarskih konkurencija, samo tri pripale takmičarima koji nisu iz Turske. U ekipnoj konkurenciji Turska je osvojila prvo mesto pobedivši u finalu Bugarsku rezultatom 3:2. Dragoslav Petrović i Nataša Pavlović su učesnici Programa ’’Olimpijska tradicija’’ koji se realizuje pod pokroviteljstvom Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.
Učešćem srpskih reprezentativaca na internacionalnom seniorskom turniru ’’Victor Slovak Open 2012’’, takmičenju iz zvaničnog kruga Evropske badminton federacije, obeležen je početak novog olimpijskog ciklusa. U slovačkom gradu Prešov, u konkurenciji 104 evropska takmičara, nastupili su i seniorski prvaci države Milica Simić, Igor Bjelan i Borko Petrović. Uz podršku trenera Milana Barbira i kolege Jovice Rujevića, orlovi su započeli četvorogodišnje putovanje ka Olimpijskim igrama u Riju. Simićeva, Bjelan i Petrović su  zabeležili nove značajne bodove za međunarodne rang liste. Priliku za osvajanje medalje Simićeva je imala u konkurenciji ženskih parova u kojima je nastupila sa slovenačkom takmičarkom Kajom Stanković. U meču četvrtfinala koji je trajao preko pola časa, srpsko-slovenački je poražen od prvih nosioca iz Austrije. Bjelan i Rujević su, takođe, imali dobru priliku za ulazak među najbolja četiri muška para. U tri takmičarska seta, Igora i Jovicu su zaustavili Balučka i Hliničan iz Slovačke.
Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta, doprineli su u značajnoj meri učešću reprezentativaca Srbije na navedenim međunarodnim takmičenjima obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.

 

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd protiv Viktorije, Pionir slobodan u prvom kolu Lige šampiona