Bulgarian_International_2012_Srpska_delegacija
BADMINTON
Završen Babolat Bulgarian International 2012, odličan međunarodni nastup reprezentativaca Srbije
 
Reprezentativci Igor Bjelan, Ilija Pavlović, Nikola Arsić, Nikola Mijačić, Borko Petrović, Dragoslav Petrović, Miodrag Kaličanin i Milica Simić, treneri reprezentacija Milan Barbir, Dragan Antić i predsednik UO Radomir Jovović, protekog vikenda su predstavljali Srbiju na ’’Babolat Bulgarian International 2012’’, prestižnom evropskom međunarodnom turniru u Sofiji sa nagradnim fondom od 15.000 dolara.
U veoma jakoj seniorskoj takmičarskoj konkurenciji preko 150 sportista iz 26 svetskih država, među kojima se nalazilo desetine olimpijaca, naši mladi reprezentativci su osvojili nove bodove za međunarodne rang liste. U glavnom gradu Bugarske srpski badmintonci su ukrstili rekete sa takmičarima iz Malezije, Engleske, Škotske, Ukrajine, Danske i dr. Najuspešniji nastup zabeležili su Milica Simić i Ilija Pavlović. Simićeva je u konkurenciji žena pojedinačno osvojila deveto mesto čime bi trebalo da se na rang listi Svetske badminton federacije popne za 100 pozicija. Na korak do meča za medalju, Simićevu je sa samo par poena razlike nadigrala odlična nemačka takmičarka Deprez. U mešovitim parovima, Milica i Ilija su osvojili takođe deveto mesto. Odličnom igrom i još boljim plasmanom, naš najbolji miks bi trebalo da se nađe na 140. mestu Svetske rang liste što predstavlja novi najbolji plasman srpskih takmičara.
U ostalim takmičarskim konkurencijama su ostvareni dobri rezultati. Imajući u vidu veoma kvalitetne protivnike, mladi orlovi su pokazali napredak u svim takmičarskim aspektima. Petrović Borko je nakon pobede protiv Getova iz Bugarske poražen od Zorlua iz Turske. Dragoslav Petrović je, poput starijeg brata, pobedio Krasteva iz Bugarske nakon čega je izgubio od turskog takmičara Osoja. Pavlović je pružio odličnu partiju i u konkurenciji muškog singla. U prvom meču je pobedio bugarskog takmičara Asenova dok je u nastavku turnira izgubio od Nedjalkova. Arsić i Bjelan su u tri seta izgubili od turskih takmičara. Takođe u neizvesnom meču Kaličanin je sa 2:1 izgubio od Mihajlova iz Bugarske. U muškim parovima nastupili su Kaličanin i Petrović Borko, Arsić i Pavlović i Mijačić i Petrović Dragoslav. Rezultati u prvoj olimpijskoj godini imaju poseban značaj zbog pozicioniranja naših olimpijskih kandidata na svakom od turnira koji predstoje u drugoj fazi kvalifikacija.
Tokom boravka srpske delegacije u Sofiji, održan je niz sastanaka sa predstavnicima nacionalnih federacija evropskih država. Prvi korak u realizaciji brojnih dogovora jeste održavanje zajedničkih priprema bugarskih i srpskih takmičara u Svetskom trening centru u Sofiji. U redovima Bugarske reprezentacije se nalaze brojni osvajači evropskih i svetskih medalja kao i takmičari sa plasmanom među deset najboljih na svetu.
Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta, doprineli su u značajnoj meri učešću delegacije Srbije na navedenom međunarodnom takmičenju obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.

 

Povezana vest:  RAGBI 2013, PANTIĆU NOVE ČETIRI GODINE