Olympic_ringsBritanija strahuje od teroristickog napada za vreme OI

 

Britanska vlada je danas upozorila na mogućnost terorističkog napada na London tokom Olimpijskih igara 2012. godine.

/Vlada radi uz pretpostavku da je međunarodni terorizam najveća pretnja tokom Igara, kao i da će ta pretnja tokom 2012. godine biti jača – saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u godišnjem izveštaju o strategiji za borbu protiv terorizma.

Povezana vest:  UMETNIČKO KLIZANJE, Ruskinja Lipnitskaja pobednica "Skejt Kanade"

Zvaničnici strahuju od mogućeg pokušaja terorističkih napada sličnih onim u Mumbaju, Indija, 2008. godine, tako što bi napadači malim gliserima došli rekom Temzom i pucali na ciljeve u centru Londona.

Bezbednosni zvaničnici zato planiraju da otvore poseban centar koji bi za cilj imao jačanje odbrane sa vode.

-Napad na Mumbaj i predstojeće Olimpijske igre podstakli su nas da shvatimo da moramo da obratimo više pažnje na pomorsku oblast – rekao je britanski ministar za suzbijanje terorizma Alan Vest.

Povezana vest:  Pole sport open championship 2015 u Grand Casinu Beograd

Ministar unutrašnjih poslova Alan Džonson je u pisanoj izjavi poslanicima rekao da je najuže rukovodstvo Al-kaide manje zbog vojnih akcija u Pakistanu i Avganistanu u poslednjih 12 meseci.

Ali, ukazao je Džonson, grupe u Jemenu, Somaliji, Saudijskoj Arabiji i Alžiru su sposobne da izvrše napad u inostranstvu, i naveo pokušaj bombaškog napada na Detroit krajem prošle godine.