Vlade DivacPOSLE GODINU DANA NA ČELU OKS
Divac: Uspešno postavljeni temelji za London
Godinu na čelu Olimpijskog komiteta Srbije predsednik Vlade Divac zaokružio je Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru. Prvo olimpijsko iskustvo sa “one strane” sporta ostavilo je pomešane utiske na predsednika Divca. Na premijeri, na Zimskim olimpijskim igrama tim Srbije činilo je desetoro sportista. Naše učešće obeležili su Jelena Lolović, Nevena Ignjatović i posada boba, ali je kompletan utisak da su nedostatak masovnosti, infrastruktutre, sistema i ulaganja u zimske sportove ipak stavili Srbiju na mapu daleko od prosečnih zemalja učesnica Olimpijskih igara.
Kako ste Vi doživeli Vankuver?
Utisci iz Vankuvera su pomešani. Ima tu pozitivnih i negativnih stvari. Pozitivno  je to što sam video kako funkcioniše sport sa druge strane, jer do sad sam na Olimpijskim igrama bio samo kao aktivni sportista. Lepo je bilo videti Kanađane koji su sa toliko ponosa i entuzijazma učestvovali u organizaciji i volontere koji su svima izlazili u susret i dokazali se kao fantastični domaćini.
Sa druge strane bilo mi je žao što nemamo više sportista koji su učestvovali i više sportista koji bi imali šansu da osvoje medalju. To je sve posledica nasleđa iz Jugoslavije u kojoj smo se oslanjali na Slovence i njihove uspehe u zimskim sportovima. Potrebno je da napravimo kategiorizaciju sportista i u zimskim sportovima, kao što smo to uradili sa individualnim sportovima za Letnje igre. Moramo neko vreme da pratimo sportiste i radimo na stvaranju infrastrukture. Ne verujem da možemo da se nadamo ogromnom pomaku u Sočiju 2014, ali na Igrama 2018. sa postavljenim i ispoštovanim sistemom možemo da stvorimo kvalitetan olimpijski tim i da očekujemo medalju.
U Vankuveru bob tim je stigao do finala i završio takmičenje na 18. mestu, dok je Ignjatovićeva bila 32. u slalomu i 39. u veleslalomu.
Naši mladi takmičari su reprezentovali svoju zemlju na najbolji mogući način i dali su sve od sebe u granicama svojih rezultatskih mogućnosti. Bilo  mi je drago da ih vodim, ali ipak Olimpijske igre su za vrhusnke sportiste i mi želimo vrhunske rezultate.
Da li je plasman boba bio iznenađenje?
Napravili su rezultat uprkos nedostatku podrške koju su imale ostale posade. Samo Hrvati su u svoju posadu uložili 400-500 hiljada evra. Od raspada SFRJ, sa izuzetkom Solt Lejk Sitija nismo imali takmičare u ovom sportu, ali je dobro što u bobu radi grupa entuzijasta i nadam se da ćemo već u Sočiju postići još bolji rezultat. Za mene je iznenađenje uspeh Nevene Ignjatović koja ima samo 19 godina. Pokazala je da možemo da računamo na nju u budućnosti. Marija Trmčić i Jelena Lolović su takođe dale sve od sebe. Jelena je već godinama zaštitni znak našeg skijanja i trebalo bi da budemo zahvalni zbog načina na koji je promovisala ovaj sport. Zahvaljujući Lolovićevoj mi imamo sve više dece koja se bave skijanjem. Sa 30. mestom u superveleslalomu i 33. u veleslalomu bila je naš najuspešniji takmičar. Najskromnije rezultate imali su olimpijci u nordijskim disciplinama. Dolaze iz Sjenice i uslovi za njihov napredak su veoma skromni. Ukoliko država ne pomogne što se tiče infrastruкture, teško da ćemo skoro imati dobre rezultate u ovim disciplinama.
Vankuver je bio i prilika za brojne kontakte, a jedan je predsednika Divca i generalnog sekretara Đorđa Višackog bezmalo ostavio bez reči. U poseti predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Žaku Rogu neposredno posle srpske delegacije boravili su predstavnici Olimpijskog komiteta SAD. Prilikom susreta sa predsednikom i generalnim sekretarom OKS, Patrik Sanduski, direktor odeljenja za komunikaciju u OK SAD preneo je iskrene čestitke i pohavale koje je izrekao prvi čovek MOK. Olimpijski komitet Srbije, odnosno projekti i programi OK Srbije, poput  „Kategorizacije sportista“ i „Karijere posle sporta“ uzeti su kao primer, kako bi jedan nacionalni olimpijski komitet trebalo da funkcioniše i sa kakvim konceptom da pristupa razvoju sporta i promociji olimpijskih vrednosti. Želju za saradnjom izrazio je i prvi čovek operativnog odelenja OK SAD Norman Belingam, a potvrda izrečenog već je stigla u vidu ponude SAD da u okviru projekta Olimpijske solidarnosti, finansira usavršavanje naših nacionalnih trenera. Iskrenost sagovornika zbunila je i samog predsednika Divca.
Nema većeg zadovoljstva nego kada od drugih čujete kako poštuju vaš rad i viziju, posebno kada pohvale dolaze od Olimpijskog komiteta takvog kapaciteta kao što je američki. Rekao sam da ne znam kako da uzvratim kompliment, jer nisam očekivao takve reči. Jednostavno, bio sam zatečen. Mogu da kažem da mi je posebno drago što su pohvale upućene upravo za one programe na koje smo izuzetno ponosni.
Vlade Divac i volonteriKoji je put kojim će OKS ići u narednom periodu?
Želimo da sinhronizujemo sport u Srbiji, odnosno da napravimo sistem u kojem će sve institucije kao što su Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, gradski sekretarijati za sport, lokalne samouprave i naravno Olimpijski komitet Srbije zajedničkim snagama prepoznati talente od 14, 15 godine i ispratiti ih tokom cele karijere. Ne želimo da čekamo da neki talenat “ispliva” i da postane poznato ime pre nego što počnemo da vodimo brigu o njemu. Rezultati  će biti mnogo bolji ako to uradimo što ranije. Važno je i da zajedničkim snagama radimo na stvaranju infrastrukture i edukaciji trenera. Potičem iz košarke i znam da smo u tom sportu uvek imali najbolje trenere na svetu. Iz tog razloga uspevamao da održimo dobre rezultate u kontinuitetu. Tako nešto treba omogućiti i u drugim sportovima.
U momentu kad sve potresa kriza koliko je moguće ostvariti taj plan?
Sve je moguće kad se želi. Što se tiče Olimpijskog komiteta, imamo mlade ljude sa mnogo energije. Drago mi je da sam na čelu takve institucije. Imamo snagu da predvodimo projekte i siguran sam da će se svi relevantni faktori u sportu priključiti zajedničkom poduhvatu. Kao bivši sportista nemam problema da privučem pažnju, ili da plasiram neku ideju, ali za ovaj uspeh su zaslužni svi u OK Srbije koji obavljaju ogroman deo posla. Bez njih to ne bi bilo moguće.
Projekat kategorizacije sportista je veoma važan poduhvat. OKS je učvrstio svoju poziciju institucije koja brine o vrhunskom sportu. Potpisivanje ugovora sa sportistima, njihovim ličnim trenerima i sportskim savezima u individualnim sportovima, daje osnovu za dobar rezultat na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.
Ovaj projekat živi već skoro pola godine. Kako je prihvaćen?
Imamo povratnu informaciju od sportista, trenera, sportskih saveza i institucija. U pitanju su izuzetno pozitivni utisci. Uskoro očekujemo i sastanak sa gradskim sekretarom za sport grada Beograda. U glavnom gradu takođe žele da naparve kategorizaciju. To je ono što nas raduje, činjenica da je naš sistem prepoznat kao put kojim srpski sport treba da ide. Svi smo na istom zadatku i moramo da radimo zajedno. Mnogo novca se ulaže u sport, ali na žalost postoji i mnogo manipulacija. Moramo da sarađujemo i da sprečimo da novac odlazi na adrese koje nisu usmerene ka sportistima i njihovom napretku. Najvažnije je da sredstva budu uložena u takmičare na način koji će doneti rezulatate. Kategorizacijom smo prepoznali prave vrednosti i njih ćemo da podržavamo. Kroz ovaj sistem će se pokazati koji su nacionalni sportovi i talenti koje treba pratiti. Jedini merodavni su rezultati. To je u sportu primarno, ne može da se sakrije, niti da se doda ili postigne preko veze.
Ovo je izuzetno važna godina. Posle ZOI u Vankuveru, učestvovaćemo na prvim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru, a krajem godine u Beogradu će biti održana Generalna skupština Evropskih olimpijskih komiteta na kojoj će biti i predsednik MOK Žak Rog.
U 2010. proslavljamo sto godina od osnivanja Olimpijskog komiteta. Centralna proslava održaće se novembru kada će povodom Generalne skupština EOK, gosti Beograda i Srbije biti mnogi članovi Olimpijske porodice, sa Žakom Rogom na čelu. Izuzetno mi je drago što nam je povereno da budemo domaćini ovog događaja, u godini u kojoj proslavljamo veliki jubilej.
Tokom čitave godine, svakog meseca ćemo u okviru raznih akcija obeležavati 100. godišnjicu u znak sećanja na ljude koji su imali blistavu viziju 1910 godine. Želja nam je da obiđemo celu Srbiju, koliko god budemo mogli. Bili smo u Nišu, ićićemo u Kosjerić, Petrovac na Mlavi, Stragare, Čačak, verovatno ćemo Skupštinu OKS organizovati u Subotici…  Želimo da promovišemo Olimpijski pokret svuda u Srbiji.
Već u drugoj godini olimpijskog ciklusa počele su pripreme za London 2012. Da li će OKS uspeti da izdrži taj tempo?
Izdržaćemo! Svesni smo ekonomske krize i činjenica je da nije lako naći sredstva, međutim, imamo veliku pomoć Ministarstva omladine i sporta, Vlade AP Vojvodine i naših sponzora i partnera koji su u krizi pružili podršku koja nam je potrebna. Oni su prepozanli prave vrednosti u našem društvu, a to su ulaganje u sport i naše vrhunske sportiste. Nadamo se da će se to isplati na Igrama u Londonu. Očekujem dobre rezulate, pogotovo što smo na vreme krenuli u proces priprema. Koristićemo odlične uslove u sportskim centrima u Šefildu i Lidsu, gradovima sa kojima smo potpisali Memorandum o saradnji.
Ne samo seniori, već i mladi olimpijski tim za Singapur će koristiti vrhunske uslove koje nude britanski centri.
Mladi sportisti će se upravo tamo pripremati pred odlazak na prve Olimpijske igre mladih u Singapuru. Kako trenutno stoje stvari, očekujemo da ćemo biti jedan od brojnijih timova. Naši mladi sportisti postižu veoma dobre rezultate u tom godištu uprkos tome što je kvalifikacioni sistem izuzetno surov. Već sad imamo kvalifikovano 24 sportista: odbojkaše, košarkaše, džudiste, bicikliste i veslače. Kategorizacija sportista koju smo uspostavili, izuzetno je važna za ovu generaciju mladih sportista jer će kroz ovaj sistem biti prepoznati njihovi rezultati i biće im obezbeđeni uslovi za dalji napredak. Toliko puta do sad su sjajni juniori i kadeti blistali na međunarodnim takmičenjima, a onda smo ih do seniorske konkurencije gubili. Moramo da zaustavimo taj trend. Isto tako, Singapur je važan jer će pored sportske imati još jednu dimenziju. Učenje stranih jezika i pružanje novih vidika vezanim za edukaciju biće dodatna vrednost ovog takmičenja.
Povezana vest:  Predstavljna knjiga “Sportski spomenar” Miroslava Nešića