dodir_sampiona_mos

Akcija „Dodir šampiona“- ulaganje u budućnost
 
Ministarstvo omladine i sporta Sbrije obezbedilo je iz rebalansa budžeta sredstva za pomoć srpskim klubovima iz prve ketegorije sportova   koji učestvuju u Ligi šampiona.
Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije, potpisala je ugovore sa Velimirom Marjanovićem, predsednikom Rukometnog saveza Srbije, Veliborom Sovrovićem, predsednikom Vaterpolo saveza Srbije, Slobodanom Miloševićem generalanim sekretarom Odbojkaškog saveza Srbije, Dejanom Tomaševićem potpredsednikom Košarkaškog saveza Srbije i Dušanom Orlandićem generalnim direktorom Teniskog saveza Srbije. Potpisivanju su prisustvovali i Predrag Peruničić državni sekretar za sport, Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srije kao i predstavnici klubova.
– Pomoći ćemo klubovima, koji predstavljaju Srbiju u najelitnijim takmičenjima u Evropi, a za uzvrat oni će pomoći da među mladima, kroz razne akcije, posete školama i u razvoju školskog sporta, steknemo nove pristalice sporta i zdravog života – istakla je Alisa Marić.- Ulaganje u najmlađe je sigurna investicija, uvek donosi rezultate, dobijamo nove asove, ali i zdrave ljude koji ume ju da cene istinske vrednosti. Ne mogu svi postati šampioni kao Novak Đoković ili Vlade Divac, ali svi moraju dobiti priliku da iskažu i razviju talenat. Sport ne sme da bude privilegija bogatih.
Alisa Marić je ukazala i na brojne zdravstvene probleme koje donosi savremeni način života među mladima:
– Ogroman broj današnje dece ima probleme sa držanjem, ravnim tabanima, gojazni su… Neka svako učini ono što je do njega: Ministarstvo prosvete neka im olakša torbe, a Ministarstvo omladine i sporta stvoriće uslove da se svi bave sportom. Moja deca su još uvek previše mala za školu, ali nadam se da će do njihovog polaska u prvi razred ranac na leđima biti lakši, a tereni i igrališta puna omladine. Zdravije je igrati fudbal po školskim igralištima, nego sedeti uz računar.
Slobodan Milošević, generalni sekretar OS Srbije je istakao:
– Ministar Alisa Marić ima divno ime, a ja sam se, kada sam saznao za ovu iznenadnu pomoć, osećao kao Alisa  u zemlji čuda! Država je ovim pomogla jednom delu našeg sporta koji je bio skrajnut, a to su klubovi, bez kojih nema ni dobre reprezentacije, a ni svetskih uspeha.  Nadam se da će ovo biti trajno opredeljenje, jer dobri uslovi u našim klubovima koji igraju međunarodne kupove su uslov da nam mladi igrači ostanu u Srbiji. Imamo sreće, za razliku od nekih sportova, da nam je i ženska odbojka u usponu, to su sve mlade igračice koje su ovim dobile šansu da igraju sa najboljima.
Velimir Sovrović, prvi čovek vaterpolo organizacije je  istakao da  VSS  izuzetnu pažnje posvećuje razvoju vaterpola među mladima, a da će ova pomoć sigurno uticati i na popularzaciju ovog sporta među školarcima. Velimir Marjanović, predsednik RS Srbije je  naglasio da u Srbiji postoji dobar sistem takmičenja u rukometu – mini rukometna liga, školska takmičenja za osnovce i srednje škole, ali je  i ukazao na veliki problem:
– Primetno je da nam je ženski sport, sa izuzetkom odbojke, u krizi. Trudićemo se da u akciji „Dodir šampiona“ što vipe uključimo žensku školsku populaciju.
Dejan Tomašević potpredsednik KS Srbije se zahvalio na dragocenoj finansijskoj pomoći klubovima, ali je podvukao.
– Ovo je sjajna ideja. Novac je važan, ali mislim da je još važniji izanredan gest Minstarstva omladine i sporta. Košarkaška organzacija sistemski radi sa školskom omladinom i sigurana sam da će biti još bolji odziv kada počne akcija „Dodir šampiona“.
Dušan Orlandić, generalni direktor TSS je obavestio da će ova sredstva otići za  učešće u Federejš kupu jer u tenisu nema klasičnih ekipnih klupskih Liga šampiona:
– Ministarstvo omladine i sporta je u ovim teškim vremenima oaza gde uvek možemo da dobijemo pomoć. TS Srbije već duže sprovodi akciju u razvoju školskog tenisa. U 20 gradova smo na trgovima postavili mini teniske terene u saradnji sa međunarodim teniskim organizacijama i pokazali da tenis nije više skup sport za elitu i da nema razloga da se mladi njime ne bave.
Akcija „Dodir šampiona“ predstavlja promociju sporta među mladima, što je jedan od prioriteta u  „Strategiji razvoja sporta“ za 2013.

 

Povezana vest:  Hokejaši Srbije pobedili repezentaciju Izraela