odjava_ep_rijekaPOSLE POJEDINAČNOG EP U RIJECI

Olimpijada prvi cilj

 

Bilo je dobro, a bolje sigurno može – poruka je reprezentativaca Irine Čoluškine i Bojana Vučkovića posle pojedinačnog prvenstva Evrope u Rijeci.

Pored njih, još su Robert Markuš i Marija Manakova do poslednjeg kola bili u prilici da obezbede vize za SP,  što j, upotpunilo lepu sliku koju su srpski šahisti, posebno reprezen-tativci, ostavili u Rijeci.

Učinkom srpskih šahista, posebno reprezentativaca, zadovoljni su i čelnici ŠS Srbi-je. Kako kaže predsednik ŠSS Aleksandar Milijanović, pojedinačno EP je dobra priprema za predstojeću Šahovsku olimpijadu, od 20. septembra do 4. oktobra.

– Nemamo previše vremena, ako želimo da naša delegacija na Olimpiajdu ode maksimalno pripremljena. Sve što je u moći Šahovskog saveza Srbije, biće učinjeno, kako bi se reprezentativcima omogućilo da se maksimalno koncentrišu samo na partije – dodao je Milijanović.

Tim povodom, u prostorijama Šahovskog saveza Srbije u Nušićevoj ulici, medijima su se predstavili reprezentativci Vučković i Čoluškina, zajedno sa selektorom Brankom Damljanovićem, govoreći ne samo o tome šta je bilo, već šta sledi…

Sjajan start imala je Čoluškina. Tri vezane pobede, nagovestile su borbu za najviši plasman, ali loše vreme u Opatiji, koje ovo mesto na Jadranu ne pamti u poslednje dve de-cenije, prouzrokovalo je zdravstvene probleme, i Irina je do kraja Šampionata u značajnoj meri popustila. Ipak, postojala je šansa da se pobedom u poslednjem kolu nad Inom Ga-ponenko naša reprezentativka plasira na Svetsko prvenstvo. Međutim, Ukrajinka je rešila presudnu partiju u svoju korist…

– Ovakvi turniri su izuzetno važni za reprezentativce – podseća Čoluškina. – Na poslednjim ekipnim turnirima, nedostajalo nam je malo za medalju. Ženama u Drezdenu, a muškarcima u Novom Sadu trebalo je malo sportske sreće, ali i iskustva, koje se stiče na ovakvim turnirima, sa jakim protivnicima.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Vjačeslav Fetisov: Ovako prijateljskoj publici poželite da pokažete sve što umete

Kada se sve sabere, upravo je Irina imala strašno jak turnir. Od 11, sedam protivnica je iz svetskog vrha, među najboljih 50 na poslednjoj rejting listi FIDE.

– Ako bi se u Savezu sa praksom slanja reprezentativaca na EP, nastavilo i ubuduće, sigurno će i rezultati doći ubrzo – kaže Irina Čoluškina.

Na drugoj strani, Vučković je najuspešniji predstavnik Srbije. Posle dva startna re-mija, usledila je dobra serija beogradskog velemajstora, a zahvaljujući plusu u poslednjem kolu protiv Gruzina Sanikidzea, stigao je i plasman u plejof za Svetski kup, gde ga je če-kao Mađar Ferenc Berkeš (2.659). Na tom putu, Vučković je igrao sa tri igrača rejtingovana oko 2.700.

Plejof, po nekima poznatiji kao „revolveraški obačun“, nije bio srećan za mladog beogradskog velemajstora. U presudnoj, armagedon partiji, u boljoj poziciji, pala mu je za-stavica, u trenutku kada je Mađar na svom satu imao još dve sekunde…

– Berkeš je neugodan igrač, čvrst, retko remizira – dodao je Vučković. – Protiv Šolaka, na EP u Novom Sadu, dobio je objektivno remi partiju, i znao sam da neće biti lako. Kada su u pitanju partije po ubrzanom i brzopoteznom tempu, to je čista lutrija. Najvažnije je ko brže vuče poteze i udara u sat, a tu se ne snalazim baš najbolje. To nije šah ka-kvim želim da se bavim.

O turniru u Rijeci, govorio je i Branko Damljanović. Iskusni velemajstor, sada u ulozi selektora, na EP je išao kao igrač, ali je važnija uloga podrške svojim pulenima u trenucima kada su se koplja lomila oko konačnog plasmana.

– Zadovoljan sam učinkom u Rijeci, pre svega kandidatima za reprezentaciju – dodao je Damljanović. – Vučković je potvrdio da se nalazi u dobroj formi, a šteta što je Markušu porazom u poslednjem kolu izmakao plejof za Svetski kup. Imao je najlakšeg protivnika u toj grupi, Atanasiosa Mastrovasilisa iz Grčke, i verovatno je taj nedostatak motiva, uticao na nešto lošiju igru.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Trener nordijske reprezentacije zadovoljan

Kako je rekao Damljanović, Olimpijada je pomerena za dva meseca unapred, što je dovelo do zgusnutog rasporeda, i određenih problema.

– Prijava ekipa je do početka jula, tako da ću do tada već imati jasno definisan sa-stav. Šampionat je prvi kriterijum, a gledaću i turnir u Sarajevu, kao i premijer ligu BiH gde će većina reprezentativaca učestvovati – pojasnio je Damljanović.

Za sada, u Šahovskom savezu zadovoljno trljaju ruke. Pozitivne promene prepoznali su sponzori koji u velikom broju staju uz srpske šahiste, a sa tim trendom, stižu i bolji rezultati na međunarodnoj sceni. Svi se slažu da uspavanom srpskom šahu, upravo to treba.

 

UČINAK SRPSKIH ŠAHISTA NA EP U RIJECI

Bojan Vučković (2.630) 7,5 poena iz 11 partija (5 pobeda, 5 remija i poraz), perfor-mans 2.689, u plusu 10 rejting poena, Robert Markuš (2.618) 6,5 (4, 5, 2), minus 3 poena, Aleksandar Kovačević (2.574) 6 poena (2, 8, 1), minus 2 poena. Nikola Sedlak (2.570) 6 poena (3, 6, 2), u plusu jedan poen, Dragan Šolak (2.553) 6,5 poena (6, 1, 4), u minusu šest poena, Branko Damljanović (2.550) 6 poena (5, 2, 4) u minusu 11 poena. Siniša Dražić (2.545) 5,5 poena (3, 5, 3) u minusu 14 poena. Goran M. Todorović (2.453) 6 poena (4, 4, 3) u plusu 7 poena, Miroslav Tošić (2.439) 5 poena (4, 2, 5) u minusu 13 poena, Draško Bošković (2.434) 5,5 poena (4, 4, 3) u plusu pet poena, Predrag Bodiroga (2.422) 5,5 poena (4, 3, 4) u plusu tri poena, Zdravko Civrić (2.207) 4 poena (4, 0, 7) u minusu četiri poena.

Žene: Nataša Bojković (2.384) 5,5 iz 11 (2, 7, 2) u minusu 16 poena, Irina Čoluški-na (2.319) 6 (5, 2, 4) u plusu 13 poena, Marija Manakova (2.315) 6,5 (5, 3, 3) u plusu 18 poena, Ljilja Drljević (2.248) 5,5 (5, 1, 5) u minusu 30 poena, Sandra Đukić (2.214) 4 (3, 2, 6) u minusu 11 rejting poena.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Pobeda Partizana na startu superfinala plej of-a prvenstva Srbije

 

NA POTEZU PROBLEMISTI

Sledeće veliko takmičenje za srpski šah, je EP u rešavanju problema u engleskom mestu Sanindejl, u blizini Londona od 9. do 12. aprila.

Uz Vučkovića, jednog od retkih svetskih velemajstora u klasičnom i rešavačkom šahu, u Sanindejlu će se naći Vladimir Podinić, Milan Velimirović i Marjan Kovačević.

Srpski problemisti se, poslednjih godina, po pravilu vraćaju sa nekom od medalja, a do sada u kolekciji imaju tri zlatne i dve bronzane, od kojih je poslednja osvojena prošle godine na turniru u Subotici.

Pored naših problemista, favoriti za medalje su Poljaci, Rusi, Finci i domaćini En-glezi.

 

SOKOBANJA ČEKA KADETE

Kadetski festival, najvažnije takmičenje za mlađe kategorije u Srbiji, u poslednje dve godine zapalo je u krizu. Žalbe su stizale sa svih strana, od učesnika i roditelja, a to bi trebalo da se promeni već od ove godine.

Novo rukovodstvo ŠS Srbije, raspisalo je konkurs za organizaciju ovog masovnog takmičenja u po šest kategorija za dečake i devojčice, a kao ozbiljan domaćin pojavila se Sokobanja i hoteli Moravica i Banjica od 2. do 11. aprila.

– Troškovi života u poslednjih godinu dana su skočili, a mi smo uspeli da obezbe-dimo bolje uslove i jeftinije pansione. To dovoljno govori koliko smo ozbiljno pristupili or-ganizaciji ovog takmičenja. Takođe prvi put je Savez obezbedio table i satove za sve uče-snike, a mališani će igrati u uslovima kao na kadetskim prvenstvima Evrope, što će im mnogo značiti – rekao je novi generalni sekretar ŠS Srbije Nebojša Baralić.