Olympic_ringsOI LONDON

Jahački sportovi u Griniču

 

Lokalne vlasti Londona odobrile su planove da se borilište za jahačke sportove na Olimpijskim igrama 2012. godine gradi u parku Grinič, uprkos protestima stanovnika.

Opštinsko veće Griniča dozvolilo je da se ovo istorijsko mesto koristi kao borilište za jahanje i moderni petoboj.

Glasanje je bilo 10:2 za, posle petočasovnog sastanka u utorak uveče u opštinskom veću Griniča, kome su prisustvovale stotine protivnika.

Povezana vest:  Na stadionu FK „Partizan” Trofej Beograda u dizanju tegova

Kritičari tvrda da će olimpijski događaji uznemiriti stanovnike u blizini, nepopravljivo oštetiti i ekološki narušiti park velik 87 hektara, koji je deo oblasti proglašene za Svetsku baštinu.

Planovima se predviđa da se za Olimpijske igre postavi privremena arena sa 23.000 sedišta.

Prilikom glasanja, organizatori Olimpijskih igara obećali su da će vratiti park u svoje prirodno stanje kada se završi takmičenje.

Povezana vest:  26. SVETSKO PRVENSTVO U TRCI PUŽEVA, Puž Zumer - svetski šampion

-Naša večerašnja poruka je jasna i glasna. Ovaj veliki park je pozajmljen Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama i ljudima sveta. Moramo da ga vratimo stanovnicima Griniča, Londoncima i posetiocima Britanije u istom ili boljem stanju – rekao je šef organizacionog odbora Sebastijan Kou.

Međunarodna jahačka federacija (FEI) objavila je da je oduševljena ovim odobrenjem.

-Park Grinič je spektakularno mesto, koje će jahački sport staviti pravo u srce Olimpijskih igara 2012. godine –  navodi se u saopštenju FEI.

Povezana vest:  RAGBI 13, Radnički ubedljiv na startu Prve lige Srbije