sala_zemun_(3)
Državni sekretar i pomoćnica ministra obišli sportsku salu u školi za decu sa oštećenim vidom „Veljko Ramadanović“ u Zemunu

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić i pomoćnica ministra u sektoru za upravljanje projektima Zagorka Petrović Zlatanović Gigić obišli su danas,  6. novembra  2012. godine, sportsku halu u školi za decu sa oštećenim vidom „Veljko Ramadanović“ u Zemunu.
Državni sekretar istakao je da će sala mnogo značiti deci, jer će im omogućiti prostor u kome mogu da, osim fizičkih vežbi, sprovode i specijalne vežbe kojima se osposobljavaju za samostalan život.
„Ministarstvo omladine i sporta podržava ovaj projekat od  2009. godine i jedan je od najznačajnijih projekata ministarstva namenjenih licima sa posebnim potrebama“, podsetila je pomoćnica ministra i dodala da je u izgradnju sportske hale, čija je treća faza radova završena u oktobru ove godine, uloženo preko 31 milion dinara.
Ona je istakla da deca u sportu predstavaljaju jedan od osnovnih prioriteta Strategije razvoja sporta koju je izradilo Ministarstvo omladine i sporta, kao i da je suština približiti sport što većem broju dece, učiniti sportske objekte pristupačnim i obezbediti kvalitetan i siguran prostor za decu.
Direktorka škole „Veljko Ramadanović“ Radmila Laban istakla je da će sala puno značiti kako učenicima te škole, tako i zaposlenima. Trećom fazom radova objekat je u potpunosti završen, a za početak korišćenja sale neophodno je još izvesti radove na spoljašnjim instalacijama.
„Od osnivanja škole 1917. godine pa do sada, nismo imali fiskulturnu salu, već su deca vežbala u učionici i povređivala se. Zahvalni smo Ministarstvu omladine i sporta što nam je pomoglo da se stvore uslovi da našim učenicima sport postane dostupan“, istakla je ona.
Jedna od osnovnih smernica „Strategije razvoja sporta u Republici Srbiji za period od 2009. do 2013. godine“ je dostupnost sporta svima. Izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom je standard svakog humanog društva. Primerena sportska aktivnost pozitivno utiče na resocijalizaciju, rehabilitaciju i samostalnost, odnosno mobilnost osoba sa invaliditetom.
Pored ovog projekta ministarstvo je u prethodnom periodu, u okviru programa „Izgradnja sportskih objekata za lica sa posebnim potrebama i invaliditetom i rekonstrukcija postojećih sportskih objekata radi prilagođavanja osobama sa invaliditetom, realizovalo i sledeće projekte: rekonstrukcija sportskog terena u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu, ugradnja lifta za osobe sa invaliditetom u Hali sportova u Subotici, rekonstrukcija sportskih objekata u OSC „Mladost“ Bečej, „Gradski bazen“ u Svilajncu i druge.
Od formiranja Ministarstva 2007. godine do danas, ukupno je realizovano više od 500 projekata izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i sanacije sportskih objekata, ukupne vrednosti više od 3.000.000.000,00 dinara, a sportska hala u školi „Veljko Ramadanović“ jedan je od 14 realizovanih projekata iz posebnog programa namenjenog sportistima sa posebnim potrebama.

Povezana vest:  PARAGLAJDING, Srpski piloti na Kosovu i Metohiji