ss_srbije_1

Kandidati za „Specijalna priznanja SS Srbije“ Jasna Šekarić i Bora Stanković
 
Sportski saveez Srbije uručiće na svečanoj Skupštini 15. decembra  u 12 časova u Domu Narodne skupštine Srbije  svoja „Specijalna priznanja“ ustanovljena prošle godine ličnostima koji su radom i rezultima u dužem periodu zadužili srpski sport.
Za ovu godinu predloženi su Jasna Šekarić, sedam puta učesnik olimpijskih igara (1988-2012) i osvajač pet olimpijskih medalja u streljaštvu (zlato, tri srebra i bronza)  i proslavljeni košarkaški stručnjak Borislav Bora Stanković.
– Ovo su prva dva predloga, molim sve članove Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije, da, ako imaju, predlože još kandidata – rekao je Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije na sednici Upravnog odbora SS Srbije u hotelu „Union“.- Kriterijumi su jasni, važno je da ne „ponavljamo“ našu „Majsku nagradu“ koja je postala zaštitni znak srpskog sporta, već da kandidujemo pojedince koji ne moraju čak ni da budu diretno uključeni u sportski pokret Srbije, ali su svojim delovanjem doprinili prosperitetu našeg sporta. Dodela „Majske nagrade“ postala je događaj broj jedan u prvoj polovini godine, želimo i da svačanost uručenja „Specijalnih priznanja“ bude kruna drugog dela godine, kao što je to bilo lane kada su dobitnici bili Ivica Dačić i Novak Đoković.
Redovna godišnja Skupština Sportskog saveza Srbije održaće se 20. novembra u sali Opštine Stari Grad. Novi Statut Sportskog saveza Srbije, dao je pravo svakom članu najmasovnije sportske organizacije na Balkanu da ima  delegata u Skupštini SS Srbije tako da se očekuje veliki broj učesnika. Na dnevnom redu, uz izveštaje, su i programa rada i fanansijski plan za 2013.
Podužu i veoma konstruktvnu raspravu izazvao je zahtev Saveza za bodi bilding, fitnes, bodi fitnes  i aerobik za podršku za organizaciju Svetskog prvenstva za uzrast do sedam i od sedam do 15 godina 2013. u Novom Sadu. Kako je istakao predsednik SS Srbije Aleksandar Šoštar, u tehničkom pogledu, ništa nije sporno da se podrži organizacija, ali je problem u činjenici da deca do sedam gdina imaju šampionat sveta, što otvara pitanje kakve posledice ostavlja na njihovo zdravlje  ovakvo takmčenje. Radi se, kako je podvukao i generalani sekretar SS Srbije dr Dane Korica potpuno nepoznatoj i sa stručnog aspekta neistraženoj kategoriji jer su retki sportovi koji imaju šampionate sveta za decu do sedam godina. Šoštar i Korica razgovaraće još jednom sa predstavnicima ovog saveza do konačne odluke.
Zaključeno je i da postoji pritisak, posebno na nivou lokalne samuprave novih sportova, disciplina i klubova, koji imaju „inflaciju“ svetskih šampionata sa koji se, ne retko, donose, često u najmlađem uzrastu na desetine medalja.
– „Pravlnik o sportskim granama“ već duže čeka na izmene i na tom planu ćemo još intenzivnije sarađivati sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije – naglasio je Šoštar.- Ujedno, dobra prilika da uvedemo red u ovu oblast je i rasprava o „Strategiji razvoja sporta 2014. – 2018“ jer nam daje mogućnost da analiziramo stanje u savezima, da vidimo koje su grane od interesa za državu i, posebno, da zahtevamo da se mnogo doslednije primenjuje „po vertikali“ kategorizacija sportova Sportskog saveza Srbije u lokalnoj samoupravi. Praksa nam pokazuje da se često događa da se ona menja i modifikuje na osnovu nekih ličnih afiniteta i favorizovanja sportova, što dovodi do ogromnog nezadovoljstva klubova i pojedinaca. Mislim da je vreme i da se uradi kategorizacije klubova i odredi njihov značaj za lokalnu sportsku zajednicu i tek potom dodele sredstva.
Generalni sekretar dr Dane Korica obavestio je da će se seminar za sekretare granskih sportskih saveza, sportskih organizacija i sportskih društava održati  11. decembra u Palati Srbija. Tom prilikom izabraće se i najbolji generalni sekretar u ovoj godini.
– Predavači će, između ostalih, biti Dragan Atanosov, zamenik ministara za omladinu i sport koji će govoriti  o strategiji razvoja sporta 2014 – 2018. i profesor Nenad Đurđević koji će upoznati polaznike sa pravnim aspektima ovog dokumenta. Očekujemo i predavače iz Republičkog zavoda za sport.
Profesor Nenad Đurđević predložen je za člana radne grupe  Minstarstva omladine i sporta Srbije koja će pratiti izradu „Strategije razvoja sporta u Srbiji 2014 – 2018“
Povezana vest:  KUGLANJE, Nišlije savladale Partizan, prvi poraz kuglašica Pionira