atanasov_i_pozderac

Kazne klubovima zbog visokih članarina
 
Pomoćnik minstra za sport Dragan Atanasov, na Skupštini Sportskog saveza Srbije u odgovoru ne neke diskusije delegata, rekao je da su usvajanjem pravilnika koji prate Zakon o sportu, stekli uslovi da, između ostalog, počnu da se kažnjavaju klubovi koji ne poštuju zakonske odredbe o maksimalnim iznosima članarine!
– Tačno je da klubovi često uzimaju mnogo više nego što zakon propisuje i sada ćemo početi da isptujemo i da sankcionišemo – naglasio je Atanasov.- Od 32 pravilnika, do kraja godine usvojićemo još devet i time zaokružiti regulativu koja svima omogućava da se žale na nepravilnosti.  Preregistracija je već uvela red u sport, jer je od ranijih  30.000 organizacija  koji su na bilo koji način bile vezane za sport, sada ostalo oko 15.000.
Delegati su istakli i da se za dva ili tri obavezna lekarska pregleda godišnje često izdvaja i trećina budžeta sportske organizacije ili kluba i da cena ide i do 1.000 dinara. Ukazali su i na poseban problem pregleda dece u školskom sportu koji je u lokalnoj samoupravi potpuno marginalizovan i bez finansijske pomoći.
– Tačno je da su u pitanju značajna sredstva i već smo pokrenuli incijativu da se đaci u sistemu školskog sporta oslobode plaćanja pregleda.  O izdacima za preglede sportista razgovaraćemo na savetovanju sa  predstavnicima gradova o ulozi lokalne samouprave u finansiranju sporta 6. decembra. Lokalna samouprava je dužna da u roku od šest mesecci posle usvajanja Nacionalne strategije razvoja sporta usaglasi svoje propise sa njom i tako ćemo dobiti, „po vertikali“ iste kriterijume za sve  – od republike do grada i opštine. Ne sme da se dešava da voljom gradonačelnika sav novac ode u jedan klub, a da školski sport ne dobije ništa. Imamo jako lošu situaciju sa školskim sportom u Beogradu. On ima sistem takmičenje SPORTIŠ, a već dugo nije održano ni jedno školsko republičko takmičenja u Beogradu. Takođe, gradske opštine Beograda često različito finansiraju sport. Zato pozivam sve koje u Beogradu u opštinama muče muku, da dođu na tribinu o strategiji razvoja sporta koju planiramo uskoro uglavnom gradu. Ranije su takve tribine upravo u Beogradu bile najslabije posećene, a odlična su prilika da se o nekim problemima čuje više i da pokušamo da ih rešimo. Pripremamo i određene kriterijume za finasiranje klubova, gde će se rezultati bodovati a svaki bod će donositi ordeđena sredstva na nivou lokalne samuoprave.
Jasminko Pozderac direktor Republičkog zavoda za sport pozvao je sve zainteresovane na savetovanje u četvrtak 22. novembra u 11 časova u klubu na bazenima Zavoda na kome će biti reči i o nekim problemima koje su izneli delegati na Skupštini sportskog saveza Srbije:
– Od 60 lekara sportske medicine u Srbiji, 18  radi u Zavodu. Kao državna institucija naplaćujemo preglede 590 dinara sa krvnom slikom i imamo mobilne ekipe koje su spremne, kad im se bilo ko obrati da dođu i da testiraju sportiste. Time ćemo izvršiti i pritisak na one koji zarađuju na pregledima. Republički zavod za sport je lider u regionu, možemo da odgovorimo najstrožijim zahtevima i da brinemo o zdravlju svih sportista – od školaraca do olimpijskih asova.

 

Povezana vest:  X TROFEJ KRAGUJEVCA U BADMINTONU – KG OPEN 2012: ODRŽAN JUBILARNI SENIORSKI TURNIR A KATEGORIJE