sajam_ekonomija_sporta_1

Drugi međunarodni sajam „Ekonomija sporta“
 
Drugi međunarodni sajam „Ekonomija sporta“ održan je u „Danas  konferencijskom centru“ u hali tri Beogradskog sajma i okupio je veliki broj učesnika i uglednih predavača.
Zvanice je pozdravio Željko Pantić direktor „Danas konferencijskog centra“ istakavši da je cilj  sajma da kroz izlaganja dobrih poznavaoca ekonomije u sportu osvetli tri interesantne teme: koji su mogući medijski i komercijalni izvori finansiranja  u sportu, kakvi postoje investicioni modeli korporativnog sponzorstva u klubovima i na kraju  kako razvijene zelje u svetu koriste objekte u komercijalne svrhe.
Dve teme su bile spojene – „Mediji i prihodi od TV prava“,  i „Korporativni sponzori i komercijalni prihodi“ dok je u trećem delu sajma  bilo reči o „Infrastrukturi i investicionim prihodima“.
Među predavačima bili su predstavnici iz sveta sporta, ali i direktori uspešnih kompanija i predstavnici medija: Jovan Šurbatović, generalni sekretar FS Beograda („Prihodi od TV prva i budžeti fudbalskih klubova“), Darko Bročić izvršni direktor AGB Nilsen („Sport i medijsko tržište Srbije“), Zvezdan Terzić predsednik UO  OFK Beograda („Projekat Omladinskog stadiona u Beogradu“),  Jovan Ivković (predsednik FK Voždovac („Multifuncionalni kompleks FK Voždovca“), Dušan Lazić predstavnik  Metalca a.d. („Stadion FK Metalca u Gornjem Milanovcu“), Nada Popović Perišić dekan Fakulteta za komunikacije i medije Singidunum („Ekonomija sporta i mediji“) i drugi.
O načinu kako investirati u objekte  i iz toga izvući prihod govorili su Fransoa Gzavije Denio ambasador Francuske u Beogradu („Investicioni modeli gradnje objekata za Euro 2016. u Francuskoj“), Daglas Apostol šef ekonomskog odelenja Ambasade SAD („Američki model sportske infrastrukture“), Ivan Ćurković potpredsednik FS Srbije („Projekat nacionalnog stadiona  FSS“) kao i Goran Milićević izršni direktor za marketing „Komercijalne banke“,  Milovan Stanišić rektor Unverziteta Singidunum, Milan Janković, predsednik Privredene komore Beograda, Miroslav Tlačinac direktor Amiga d.o.o iz Kraljeva, Miško Obradović suvlasnik Eurofoila i drugi.
Predrag Mijatović, sportski direktor madridskog Real do 2006. do 2009. u specijalnoj video prezentaciji govorio je o stalnim promenama i ulaganjima u ovaj objekat koja donose i povećanje u prihodima a prikazana je i 100. epizoda serijala „Dođite na stadion“.

Povezana vest:  Završena prva faza rekonstrukcije Gradskog stadiona u Subotici