sah_najbolji_u_2012

ŠAH
Alisa Marić uručila priznanja najboljim šahistima
 
Alisa Marić ministar omladine i sporta Sbrije i Miodrag Vuković predsednik Šahovskog saveza Srbije uručili su na prigodnoj svečanosti u ŠS Srbije, u prisustvu velikog broja uglednih zvanica, priznanja najboljim šahistkinjama i šahistima Srbije u 2012. kao i organizacijama i pojedincima koji su posebno pomogli srpskom šahu.
Alisa Marić je majci Ivana Ivaniševića, koji je sa reprezentacijom Novog Sada na Šampionatu sveta za gradske selekcije u Abu Dabiju, uručila priznanje za najboljeg šahistu. Ivanišević je na turniru u Ženevi podelio prvo i drugo mesto, prvak je dunavskih zemalja u ubrzanom šahu, a na Kupu Srbije bio najuspešniji igrač na prvoj tabli.
Za najboljeg mladog šahistu proglašen je Aleksandar  Inđić koji je na Svetskom omladinskom prvenstvu podelio 5. mesto, na muškom prvenstvu Srbije delio 7. i 8. mesto, u Prvoj ligi Srbije ispunio velemajstorsku normu i postao prvak Vojvodine za muškarce.
Alisa Marić, dugo godina  naša „prva tabla“ u reprezentaciji, predala je priznanje i Pavlu Dimiću za osvojenu zlatnu medalju na omladinskoj Olimpijadi u Istanbulu za rezultat na rezervnoj tabli (6 poena iz 8 partija).
Predsednik Šahovskog saveza Srbije Midrag Vukotić uručio priznanje najboljoj šahistkinji u 2012. godini Mariji Rakić, za osvojeno prvo mesto na pojedinačnom ženskom prvenstvu Srbije. Rakićeva je osvojila velemajstorsku normu na Prvoj ženskoj ligi Srbije i povećala rejting za 23 poena.
Vukotić je uručio i priznanje i Vladimiru Klasanu za titulu prvaka sveta za gluvoneme i nagluve, osvojenu oktobra u Alma Ati u Kazahstanu.
– Iduće gidne  u Beogradu će se održati i pojednačno Prvenstvo Evrope za šahistkinje. Ovo važno takmičenje,  nadam se,  nagoveštava vreme u kome će srpski šah povratiti nekadašnju slavu i verujem da će pomoći popularizaciji šaha među omladinom i u široj javnosti – rekla je Alisa Marić, kojoj je Miodrag Vukotić, uz srdačne čestitke na izboru za ministra omladine i sporta,  uručio i umetničku sliku, dar šahovske organizacije.
Vukotić je  u pozdravanoj reči istakao da je šah u Srbiju u 2012.  imao niz zapaženih uspeha  kao i da se pojavio i veliki broj mladih šahista i šahistkinja što unosi optimizam pred 2013.
Plakete ŠS Srbije višegodišnju uspešnu saradnju dobili su HTP „Fontana“ – Vrnjačka Banja, Vidoje Vujić – vlasnik A.d.  „Sloga“ Valjevo i Anđelko Mučibabić, generalni direktor BAS generalnog sponzora Šahovskog saveza Srbije.
Prijemu je  prisustvovala i Sava Stoisavljević generalni sekretar Evropske šahovske unije, kao i  brojne ugledne zvanice, istaknuti šahisti i šahistkinje i prijatelji šahovskog sporta, a konferansu je sjajno  vodio dugogodišnji šahovski pregalac i urednik šahovske rubrike Politike  Dragoljub Joksimović.
Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Sastav Srbije na Svetskom kupu u Minhenu: Kvartet juniora uz proverene snage