sssdjericsostarkoricapublikacije
Srpski sportisti  u 2012. osvojili uz devet medalja u Londonu još 593 trofeja na SP, EŠ i Balkanijadama
 
Uz četri olimpijske: zlato u tekvondou Milice Mandić, srebro u streljaštvu Ivane Maksimović i dve bronze vaterpolista i strelca Andrije Zlatića i pet paraolimpijskih medalja u Londonu – dva zlata u atletici Tanja Dragić i Željko Dimitrijević i tri srebra: atletičar Draženko Mitrović i stoneteniseri Borislava Perić Ranković i Zlatko Kesler,
srpski sportisti su osvojili  u 2012. još 593 (126 – 119 – 348) medalja na šampionatima sveta, prvenstvima Evrope i prvenstvima Balkana.
Najuspešniji sport je tekvondo sa 74 medalje (3 – 7 – 64), prata ga  kik boks sa 55 odličja (20 – 12 – 23) i rvanje sa 54 trofeja (27 – 14- 13). Slede: atletika sa 47 (2 – 4 – 41), džudo 39 (0 – 2 – 37),  stoni tenis 37 (0 – 2- 35),  džet ski 26 (2 – 0 – 24), savate 25 (9 – 16 – 0),  veslanje 20 (3 – 5 – 12), vazduhoplovstvo 19 (18 – 1- 0), karate 16 (1 – 5 – 10), plivanje 15 (0 – 1 – 14), bodi bilding 15 (0 – 0 – 15),  kuglanje 12 ( 4 – 5 – 3), paraolimpijski sport 12 (5 – 7 – 0)  itd. Ukupno su sportisti iz 53 sporta osvajali medalje.
Svi ovi uspesi sabrani su u publikacijama  u izdanju Sportskog saveza Srbije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije i Zavodom za sport i medicinu sporta Srbije. Dragocene i bogate riznice podataka o srpskom sportu: „Rezultati sportista Srbije u 2012“, „Kalendar međunarodnih sprotskih događaja u 2013“ i „Adresar sporta Srbije“ kao i tromesečnik, časopis „Svet srpskog sporta“ predstavljene su na konferenciji za medije u hotelu Union.
– Iz godine u godinu, naša izdanja su sve sadržajnija a zahvaljujući izvanrednoj saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije i Zavodom za sport i medicinu sporta Srbije i granskim sportskim savezima,  ove godine štampali smo  ih i znatno ranije – rekao je Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije.- Na jednom mestu sakupljeni su podaci o onome što je bilo, ali  i što će biti interesantno za srpski sport. Olmpijska 2012. bila po broju trofeja bogatija nego 2011, prošle godine, srpski sportisti osvojili su 593 medalje na SP, EŠ i BŠ, u 2011. osvojeno je 520 medalja, pa je i na tom polju napravljen veliki korak. Srbija  će u 2013. biti domaćin prvenstava sveta u rvanju za kedete, u rukometu za žene i evropskih prvenstava u šahu, odbojci i krosu, kao i svetske lige u vaterpolu. Srpske sportiste očekuje ukupno još dvadesetak svetskih i evropskih šampionata.
Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije dr Dane Korica je  otkrio da se priprema još jedno izdanje o rezultatima srpskih sportista:
– Sa Zavodom za sport i medicinu sporta Srbije uskoro ćemo predstaviti i obimniji i sadržajem bogatiji informator o rezultatima srpskog sporta uključujući i takmičenja mlađih kategorija, kadeta i juniora kao i veterana. Naše publikacije krenuće od danas u sve organizacije, od OKS do opštinskih sportskih saveza i studentskih i vojnih sportskih organizacija. Posebno moram da ukažem na jedan lep podatak da  su pojedini sportovi izuzetno napredovali, atletika je, na primer, osvojila prvu medalju u bacačkim disciplinama na otvorenom, kajakši su imali niz sjajnih uspeha, posebno su blistali kuglaši, a rukometašice su se pridružile na velikoj sceni rukometašima, kao i odbojkašima, odbojkašicama i vaterpolistima. Pomoći ćemo ove godine srpskim sportistima da učestvuju na Svetskom šampionatu u neolimpijskim sportovima u Kaliju u Kolumbiji od 24. jula do 4. avgusta na kojime se očekuje oko 6.000 sportista u 30 – tak disciplina.
Veliki broj novinara pozdravio je i potpredsednik Sportskog saveza Srbije Velizar Đerić, a predstavljanju je prisustvovao i Aco Gajević pomoćnik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije, kao  i predstavnici Ministarstva omladine sporte Srbije i drugi ugledne zvanice.
Povezana vest:  Čelnici Softbol saveza Srbije na sastanku u Opštini Voždovac