Milica Mandic Srbija finale OI

VLADA SRBIJE: Za zlato na OI 35.000 evra

 

Vlada Srbije uredom je izglasala nove iznose nacionalnih penzija sportistima i trenerima u seniorskim A reprezentacijama koji osvoje medalje na olimpijadama, paraolimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, a za svaku osvojenu medalju dobiće od 10.000 do 35.00 evra. Uredba, koja će stupiti na snagu krajem sledeće nedelje, odnosi se i na učesnike paraolimpijskih igara, osvajače teniskih Dejvis i FED kupova, kao i na sportiste koji postignu svetski rekord u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama.

Nacionalnu penziju koja će iznositi tri prosečne plate u Srbiji za mesec decembar prethodne godine, dobijaće osvajači zlatnih medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i na šahovskoj olimpijadi, a od 2,5 plate oni koji osvoje srebrne medalje na tim takmičenjima.

Povezana vest:  BADMINTON, Ekipno prvenstvo Srbije za mešovite timove

Penziju od 2,5 prosečne plate dobijaće i sportisti koji dobiju zlatnu medalju na svetskim prvenstvima, ili osvoje Dejvis i FED kup.

Osvajači bronzane medalje na olimpijadama, paraolimpijadama i šahovskim olimpijadama dobijaće penziju u visini dve prosečne plate u Srbiji, a toliko će imati i osvajači srebrnih medalja na svetskim i zlatnih na evropskim prvenstvima.

Penziju od dve prosečne zarade imaće i sportisti koji obore neki svetski rekord. Za bronzanu na svetskom ili srebrnu medalju na evropskom prvenstvu sportisti će dobijati nacionalnu penziju od 1,5 prosečne plate u Srbiji, a za „evropsku bronzu“ penzija će biti u visini jedne plate.

Povezana vest:  NHL, Anaheim slavio kod Dallasa, Calgary protiv Edmontona slavio na penale

Nacionalnu penziju sportisti će moći da primaju kad navrše 40 godina života. Vladinom Uredbom za pojedinačnu ili ekipnu zlatnu medalju na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, ili šahovskoj olimpijadi, svaki osvajač i glavni trener ekipe ili sportiste dobiće 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.Za srebrnu medalju iznos je 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a bronzanu 25.000 evra. Za medalju na svetskom prvenstvu i za osvojeni Dejvis ili FED kup Međunarodne iznos je 30.000 evra za zlatnu, 25.000 za srebrnu i 20.00 evra za bronzanu medalju.

Povezana vest:  KUGLANJE, Juhas odbranio titulu, nova šampionka u kombinaciji Jasmina Anđelković

Zlatna medalja na evropskom prvenstvu vredeće 20.00 evra, srebrna 15.00 evra, a bronzana 10.000 evra. Odluku o dodeli nacionalne sportske penzije i novčane nagrade donosi Vlada, na predlog Ministarstva omladine i sporta.