ferplej je pobeda

FERPLEJ JE POBEDA

Mihajlović i Milošević održali javni čas fer-pleja

Legendarni srpski fudbaleri Siniša Mihajlović i Savo Milošević, kao i ministarka sporta Alisa Marić održali su danas javni čas tolerancije i fer-pleja učenicima osnovne škole Karađorđe u okviru akcije „Fer-plej je pobeda“.
Družeći se sa školarcima, Mihajlović, inače selektor fudbalske reprezentacije Srbije, otkrio je da je odluku da postane trener doneo, jer u mladosti nije imao osobu koja bi ga posavetovala da ne pravi greške.
-Mnogo volim decu. Ona su naša budućnost, zato sam došao da pričam koliko je fer-plej važan u sportu jer može da se prenese na život. To je razlog zašto sam postao trener, u mladosti nisam imao nekoga ko će me izvesti na prvi put, pravio sam gluposti, pa sam želeo da budem taj neko mojim igračima – rekao je Mihajlović.
On je dodao da fer-plej u sportu podrazumeva ne samo poštovanje protvnika na terenu, već i u svakodnevnom životu, kao i poštovanje obeležja protivničke ekipe, sudija, navijača i novinara.
-Najbitnija stvar fer-pleja je discipilina, kakva je u fudbalu, takva bi trebalo da bude i u školama. Utakmica se ne dobija lukavstvom, mada to i nije toliko loša osobina, ali moraju da postoje i druge stvari – profesionalizam, talenat, poštovanje protivnika i fer-plej – objasnio je Mihajlović.
Nekadašnji golgeter Partizana i rekorder po broju utakmica za nacionalni tim, Milošević rekao je da mu je čast što je deo akcije „Fer-plej je pobeda“.
-Mi smo jedna od najvećih sportskih nacija s obzirom na broj ljudi u zemlji i na to koliko se njih bavi sportom. Ranije je to bila lepa slika koju smo slali svetu, ali smo došli u situaciju da preko sporta šaljemo loše poruke. Moramo da kroz sport vratimo dobar imidž, jer tu je svaki rezultat posledica teškog i vrednog rada – rekao je Milošević.
On je objasnio da je fer-plej trpeljivost i da je on od ključnoga značaja za srpsko društvo.
-Bitno je da pokažemo da razumemo druge i poštujemo razlike – rekao je direktor svih selekcija Fudbalskog saveza Srbije.
Ministarka Marić istakla je da je Vlada Srbije 2013. proglasila godinom tolereancije i fer-pleja i da će tom prilikom legende sporta obići Srbiju i mladima prenositi iskustvo.
-Naš cilj je da pošaljemo poruku fer igre. Kada ne bi postojalo rivalstvo između klubova, kada bi bila samo Crvena zvezda ili samo Partizan, pobeda u nekim utakmicama ne bi bila toliko bitna. Milošević i Mihajlović pokusaće da objasne deci šta je fer-plej u sportu, preneće im svoja iskustva iz kojih može dosta da se nauči – zaključila je Marić.

Povezana vest:  KUGLANJE, Radnički, Beograd, Partizan i Paksel Tehnohemija u polufinalu Kupa Srbije!