alisa maric minis

Protokol o saradnji NIS-a i Ministarstva omladine i sporta

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić i direktor NIS-a Kiril Kravčenko potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji koji predviđa stručnu praksu i zapošljavanje u NIS-u studenata i učenika srednjih škola, stipendista i nagrađenih Fonda za mlade talente „Dositeja“. Ministarka Marić je istakla da je protokol potpisan na četiri godine i predstavlja dobar primer saradnje države i privrede.
Prema njenim rečima, korist je obostrana, jer će NIS svoje redove obogatititi najkvalitetnijim kadrovima i obezbediti praksu mladim talentima.
-Mladi talenti imaće priliku da dobiju zasluženo radno mesto – naglasila je Marić i dodala da je Fond „Dositeja“ do sada stipendirao više od 9.000 studenata.
Kravčenko je ukazao da je namera da se mladim talentima obezbedi praksa , mogućnost stručnog usavršavanja i započinjanja karijere u NIS-u i da je današnji protokol dokaz napretka u saradnji sa državom.
On je rekao da NIS posebno želi da stimuliše učenike i studente matematike, fizike i ruskog jezika i plan je da se mladi talenti šalju u Rusiju na usavršavanje.
Za srednjoškolce koji pobede na takmičenjima iz matematike, fizike i ruskog jezika NIS će organizovati letnji kamp u Bečićima gde će moći da steknu nova znanja i unaprede veštine.
Protokol o saradnji odnosi se na studente završnih godina osnovnih akademskih i master studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Srbija, studenti završnih godina prvog, drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica EU, EFTA(Europen Free Trade Ašociation), kao i na vodećim svetskim univerzitetima.
Protokol obuhvata i učenike srednjih škola koji su postigli uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu koje podržava NIS.
Fond za mlade talente „Dositeja“ u okviru Ministarstva omladine i sporta je do danas nagradio i stipendirao više od 9.800 učenika srednjih škola i studenata i za finansiranje mladih talenata je izdvojeno blizu 2,6 milijardi dinara, dok je NIS prošle godine za podršku razvoj nauke i mladih talenata izdvojio više od 35 miliona dinara.

Povezana vest:  SP ŠAH ZA SLABOVIDE, Pobede Avrama i Čabarkape u petom kolu SP