alisa maric minis

Alisa Marić: Država sistemski rešava nasilje na sportskim terenima

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić izjavila je danas da je država spremna da sistemski reši problem rastućeg nasilja na sportskim terenima i da su Ministarstvo pravde i Tužilaštvo već dali pozitivne ocene na predlog da se formira posebno odeljene pri sudsvu i tužilaštvu za brzo procesuiranje izgrednika.
-Konkretni koraci su već preduzeti. Država je odlučna da te probleme reši – rekla je Marić, dan nakon posete člana Izvršnog komiteta Evropske fudbalske unije (UEFA) Grigorija Surkisa, izaslanika predsednika Mišela Platinija, koji je poručio da je poslednji čas da se Srbija još aktivnije uključi u rešavanje problema nasilja. Prema njenim rečima, predstavnik UEFA je došao sa listom zahteva vezanih za bezbednost na fudbalskim utakmicama, ali odlučnost države da reši problem nasilja „nije posledica te posete i iznetih zahteva“.
-Ovoga puta postoji spremnost države da sistemski reši problem nasilja na sportskim terenima i to ne zbog dolaska predstavnika UEFA, već zbog bezbednosti sporta uopšte, jer problem nasilja nije samo u fudbalu. Nasilje je prisutno i u drugim sportovima, a primećen je i porast takvog nedoličnog ponašanja i zaista smo ovoga puta spremni da konkretne korake preuzmemo u najkraćem mogućem roku – rekla je Marić.
Ministarka je podsetila je da pre dva dana održana sednica Saveta za sprečavanje naslilja na sportskim borilištima, u kojoj su učestvovale sve relevantne institucije koje se bave tom problematikom i da je Ministarstvo omladine i sporta predložilo da se oforme posebna odeljenja pri sudstvu i tužilaštavu kako bi se brže procesuirali izgrednici.
-Ovaj predlog će se dalje razmatrati i već postoje pozitivna mišljenja Minstarstva pravde i tužialštva – navela je Marić.

Povezana vest:  Srpski miks pištoljem „pogodio“ srebro na Svetskom kupu u Fort Beningu