hokej logo u18 SerbiaHOKEJ NA LEDU
Svetsko prvenstvo U18 – svečano otvaranje (9. mart), Srbija – Australija u I kolu

Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu divizije II, grupa B, za igrače uzrasta do 18 godina počinje u subotu, 9. marta 2013. godine, na klizalištu ledene dvorane „Pionir“ u Beogradu.
Pored naše reprezentacije na šampionatu koje će trajati do 15. marta učestvovaće i selekcije Belgije, Islanda, Holandije, Španije i Australije, sa kojom se naš nacionalni tim sastaje na otvaranju šampionata (subota, 20.30 časova).
Na spisku selektora Jovice Rusa za ovo takmičenje nalaze se:
golmani – Jovan Feher, Petar Stepanović;
bekovi – Ivan Anić , Stefan Bošković, Uglješa Novaković, Pavle Podunavac, Nikola Stojanović, Uroš Stojanović, Petar Terzić i Vuk Trajković;
napadači – Uroš Bjelogrlić, Vladimir Đaković, Sreta Dragić, Ivan Glavonjić, Aleksa Jovanović, Milan Nikolić, Petar Novaković, Petar Ogrizović, Siniša Pajić, Relja Radosavljević, Marko Tadić i Andrej Cvik.
Naš nacionalni tim može se smatrati jednim od favorita za najviši plasman, budući da okosnicu reprezentacije čini 14 igrača koji su na Svetskom prevenstvu U20 u januaru, osvojili bronzanu medalju u konkurenciji znatno starijih protivnika, pa se s razlogom može očekivati borba za jednu od medalja i na ovom šampionatu.
Optimizam gradi i činjenica da su puleni selektora Jovice Rusa na okupu još od novembra meseca, trenirajući i nastupajući takmičarski u okviru Prvenstva Srbije, sa izuzetkom nekolicine igrača koji nastupaju u inostranstvu. Naši hokejaši turnir dočekuju u seriji od šest vezanih pobeda u pripremnom periodu.
Pored meča Srbija – Australija, u prvom kolu šampionata sastaju se: Belgija – Island (13h) i Španija – Holandija (16.30h).
Turnir se igra po jednokružnom ligaškom sistemu („svako sa svakim“). Najbolje plasirana selekcija obezbediće plasman u viši rang takmičenja (divizija II, grupa A), dok se najslabiji tim „seli“ u diviziju III.
Srbija na ovom takmičenju brani srebrnu medalju osvojenu prošle godine na Svetskom prvenstvu kojem je Srbija takođe bila domaćin u novosadskoj hali „Spens“.
Kao i na Svetskom prvenstvu U20 u januaru, ulaz na sve mečeve ovog šampionata biće SLOBODAN.
Svečano otvaranje Svetskog prvenstva U18 u Beogradu je u subotu, 9. marta u 19.45 časova.
Tokom ceremonije otvaranja himnu Srbije otpevaće Nevena Božović, predstavnica Srbije na „Eurosongu 2013″ sa triom „Moje 3″ i ovogodišnja finalistkinja „Prvog glasa Srbije“.
Zvanični promoter Svetskog prvenstva u Beogradu je Milan Kalinić, naš poznati glumac i televizijski voditelj.
Početno podbacivanje na meču Srbija – Australija izvešće Dragan „Den“ Kesa, kanadski trener srpskog porekla i bivši NHL igrač. Den Kesa je rođeni ujak Milana Lučića, najpoznatijeg srpskog hokejaša, člana Boston Bruinsa i osvajača Stenli kupa u sezoni 2010/11.
Specijalni gosti na ceremoniji otvaranja biće predstavnice Srbije na Eurosongu 2013, grupa „Moje 3″ koje će se slikati sa posetiocima na ceremoniji otvaranja, zatim Voja Nedeljković, Predrag Peruničić i dr.
Za posetioce mečeva reprezentacije Srbije pripremljena je SMS nagradna igra u kojoj će gledaoci moći da glasaju za najlepšeg hokejaša mlade reprezentacije Srbije.
Svetsko prvenstvo organizovano je pod pokroviteljstvom Međunarodne hokejaške federacije (IIHF). Sponzori prvenstva su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Sekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda, „La Fantana“ i Hotel „Park“. Prijatelji prvenstva su Voda „Rosa“, „Bilje Borča“, „Cedevita“, „Masel Group“, „Aleksandar MN d.o.o.“, Šoping centar „Ušće“, Opština Stari Grad i „dance4life“.
* * *
Raspored mečeva reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu U18 u Beogradu:
Subota, 9.3.2013. 20:30h SRBIJA – Australija
Nedelja, 10.3.2013. 20:00h SRBIJA – Španija
Ponedeljak, 11.3.2013. slobodan dan
Utorak, 12.3.2013. 20:00h SRBIJA – Belgija
Sreda, 13.3.2013. 20:00h Island – SRBIJA
Četvrtak, 14.3.2013. slobodan dan
Petak, 15.3.2013. 20:00h Holandija – SRBIJA

Povezana vest:  ŠAH, OLIMPIJADA, Treća pobeda šahistkinja