filip stojanovic
MAČEVANJE
Stojanović i Aleksandra Jevremović pobednici „Ljubinog memorijala“
 
Filip Stojanović, 20 – godišnji mačevalac kluba Silni iz Beograda i Aleksandra Jevremović mačevalka Crvene zvezde pobednici su 13. „Memorijala Ljubomir Savić“ u disciplini mač održanog u spomen na legendarnog trenera reprezentacije i beogradskog Železničara Ljubomira Ljubu Savića.
Stojanović je u finalu savladao Marka Miloševića iz zrenjaninskog Omladinca sa 15:8. U polufinalu je eliminisao najboljeg srpskog mačevaca Danila Nikolića iz Silnog, koji je sa bratom Lukom osvojio bronzani trofej.
U ženskoj konkurenciji pobedila je Aleksandra Jevremović iz Crvene zvezde. Drugo mesto pripalo je Romani Caran iz Omladinca, dok su dve bronze osvojile Smiljka Rodić iz Silnog i Danijela Ilić iz Crvene zvezde.
– Ovo mi je najveći uspeh u karijeri – rekao je Filip Stojanović koga trenira Danilo Perović.- Nadam se da ću izboriti mesto u reprezentaciji za dva veoma važna takmičenja ove godine Prvenstvo Evrope u Zagrebu i potom Šampionat sveta.
Stojanović je lane na ovom prestižnom turniru bio treći.
Ljubomir Ljuba Savić je bio jedan od najtrofejnijih mačevalaca Jugoslavije i Srbije. Počeo je u Crvenoj zvezdi 1957, a 1958. je prešao u Železničar i u njemu kao takmičar, trener i generalni sekretar ostao da kraja života. Za reprezentaciju Jugoslavije je mačevao 103 puta. Bio je šampion Jugoslavije devet puta (sve seniorske titule), 15 puta je bio prvak Srbija (14 seniorskih i jedna juniorska) i 13 puta je bio prvak Beograda. Pobeđivao je na turnirima u Monpeljeu (1966), Klagenfgurtu (1967 i 1979.) i drugim. Bio je savezni selektor, trener mnogih generacija srpskih mačevalaca, koji su izrasli u velike asove i šampione, učitelj mačevanja na pozorišnim akademijama… Sa suprugom Snežanom koja je takođe bila reprezentativka i sjajna mačevalka, ljubav prema mačevanju preneo je na dvoje dece sina Aleksandra i kćer Tamaru koja je, između ostalog, i tri puta učestvovala na Olimpijskim igrama (1992, 1996. i 2000). Preminuo je 2000. uoči odlaska na Olimpijske igre u Sidnej.
Povezana vest:  Republički zavod za sport - moderna kuća srpskog sporta